Nieuws

Proef met rotkreupeltest

2
proef met rotkreupeltest

Er komt waarschijnlijk een rotkreupeltest. De NSFO is aan het uitproberen of zo’n test werkt. Mogelijk komt er een certificeringsprogramma voor.

Dierenarts Reinard Everts van de NSFO voert momenteel samen met collega-veterinair Frank Glorie een proef uit op tien schapenbedrijven waar rotkreupel heerst.

Op die bedrijven zijn eerst zoheten ‘swabs’ (monsters) genomen van de hoeven van aangetaste dieren. Daarna zijn alle schapen behandeld met tilmicosine. In de komende weken worden er weer swabs genomen van dezelfde dieren.

De monsters worden geanalyseerd met een PCR-test. Die toont aan of de schapen de rotkreupelbacterie dragen.

In eerste instantie zal de test aantonen of de behandeling tegen de schapenziekte werkt.

Als de test goed gaat wil de NSFO die grootschalig gaan inzetten. “We kunnen bedrijven ermee onverdacht verklaren”, zegt Reinard Everts. Wellicht komt er ook een programma voor waarmee bedrijven gecertificeerd kunnen worden. De NSFO voelt daar veel voor. Everts: “We willen wel eerst kijken of de fokkers dit willen.”

In Denemarken is er al zo’n rotkreupelprogramma. Fokkers mogen alleen aan keuringen deelnemen als hun schapen gecertificeerd rotkreupel-onverdacht zijn.

Rotkreupel is een groot probleem bij schapen. Everts schat dat 50-75% van de Nederlandse koppels is besmet met de bacterie. Engels onderzoek heeft aangetoond dat rotkreupel leidt tot een verlies van zeven euro per jaar door groeivertraging. Daar komen kosten voor behandelingen nog bij.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2 reacties op “Proef met rotkreupeltest

  1. Klaas Smits schreef:

    M Is een tilmodil behandeling van alle dieren afdoende. En mag het tijdens de dracht toegediend worden.

  2. Jan P schreef:

    Wat een ellende rotkreupel.
    Zou het toejuigen maar hoe hoe je het buiten de deur?
    Zou je ook moeten kijken of bijvoorbeeld herten het ook over brengen? Misschien van alle afgeschoten herten ook een swab af moeten nemen. Zitten daar positieve dieren dragers tussen dan wordt het wel erg moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.