De wolf die in Wapse is neergeschoten behoorde tot een roedel van Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Het is een nakomeling van wolvin 2090, sinds begin 2022 vormt zij een paar met wolf 2397, meldt BIJ12. Beide wolvenouders veroorzaakten al veel schade, bleek uit een analyse van Het Schaap eerder dit jaar.
Er is zowel DNA van de gedode wolf afgenomen als ook DNA dat is aangetroffen op de aangevallen dieren van de hobbyboer. De neergeschoten wolf blijkt een jonge mannelijke wolf met nummer GW3151m en behoorde tot de roedel in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân. Het is een nakomeling van de wolvin GW2090f, die sinds het najaar 2021 in dit gebied aanwezig is, samen met wolf GW2397m.
Aantal slachtoffers
Uit de meest recente cijfers van BIJ12 blijkt dat het ouderpaar van de doodgeschoten wolf inmiddels 320 landbouwhuisdieren hebben gedood in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. De moeder van de doodgeschoten wolf heeft tot nu toe in haar eentje 167 schapen gedood en één keer een pony. De vader heeft 152 landbouwhuisdieren op zijn naam staan, grotendeels schapen, maar ook enkele kalveren en een pony.
De jonge neergeschoten wolf 3151m staat zelf in de BIJ12-boeken voor 68 gedode schapen. Op een aantal slachtoffers zat het DNA van de vader of de moeder ook op het gedode dier. Wanneer je alle dodelijke, gezamenlijke gevallen van het trio er ook bijtelt, kom je op 458 dieren. Dit is inclusief naderhand geëuthanaseerde dieren vanwege ernstige verwondingen.
De burgemeester van de gemeente Westerveld heeft begin juli opdracht gegeven om de wolf af te schieten in het kader van de openbare veiligheid en orde. In opdracht van de provincie Drenthe is er een spoed DNA-analyse uitgevoerd door Wageningen Environmental Research (WENR).
Dierhouder had wolfwerend raster
Bij het incident in Wapse werden één geit en twee schapen gedood en raakte één schaap ernstig gewond. Uit het DNA dat op deze dieren is aangetroffen blijkt dat de neergeschoten wolf deze schapen heeft aangevallen. De dierhouder had een wolfwerend raster, meldt een onafhankelijk taxateur in opdracht van BIJ12 en een provinciaal toezichthouder.
De wolf is dezelfde dag overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht, waar sectie en veterinair onderzoek is verricht. Zowel het dierecologisch onderzoek bij Wageningen Environmental Research (WENR) als de onderzoeken in Utrecht maken onderdeel uit van de afspraken die gemaakt zijn in het Interprovinciaal Wolvenplan.
Lees ook: