Ga naar hoofdinhoud

Wol testen: kwaliteit sturen met fokkerij en voeding

De wol van 500 Kempische Heideschapen van Bart Willers wordt getest.

Testen van wol biedt inzicht in genetische potentie en gezondheid. De vezeldiameter bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van een vacht. Hoe dunner de vezel en hoe kleiner de onderlinge variatie, des te groter is de ‘comfort-ervaring’. En het mooie is: de schapenhouder heeft invloed op deze factoren. Wat kun je doen?

TEKST: JOJANNEKE RODENBURG.
FOTO’S: MIRTHE SNOEK

De schapensector heeft het aspect wolkwaliteit laten versloffen bij haar fokkerijdoelstellingen, meent Sjraar van Beek van Landschapsbeheer De Wassum. “De oorzaak van de ingestorte markt ligt dan ook deels bij onszelf. De industrie vraagt om uniforme partijen zachte wol. En zodra we die weer gaan leveren, zal de bereidheid stijgen om een meerprijs te betalen.”  

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!