Ga naar hoofdinhoud

Wilg als antiwormboom voor schapen

Dat de wilg (en trouwens ook de populier) een heilzame werking heeft, is niet nieuw. Dat in de bast van wilgen pijnstillers zitten, is ook vaak wel bekend bij schapenhouders. Minder bekend is de werking van het blad. Stoffen daarin kunnen wormbesmettingen aanpakken bij schapen: de wilg als antiwormboom.

Tekst: Margreet Welink. Foto’s: Pixabay

In het najaar gaan de meeste maag-darmwormen in de ruststand. Ze produceren geen eieren meer maar overwinteren in het schaap, bijvoorbeeld in de wand van de lebmaag. In het voorjaar, na het aflammeren, komen ze weer tot leven. Er zijn echter ook wormen die in de herfst en de winter actief blijven en voor gezondheidsschade kunnen zorgen.

De aanpak van wormen is al jarenlang een uitdaging. De verschillende cyclussen zijn voor veel schapenhouders lastig te onthouden en dan is er nog het verschijnsel van toenemende resistentie tegen synthetische wormmiddelen. Wat doet de wilg en ook de populier voor het schaap?

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!