Het zoemt steeds luider rond dat er weer blauwtong heerst, ook de GD meldt nu dat er een toename is aan verdenkingen van blauwtong bij zowel schapen als runderen. Verschillende verdenkingen zijn inmiddels ook gemeld bij de NVWA maar die uitslagen zijn nog niet bekend(gemaakt). Op de officiële blauwtong-kaart staan nog steeds alleen de 3 bevestigde besmettingen.
Medewerkers van Royal GD hebben inmiddels verschillende veehouderijen met blauwtongverdenkingen bezocht. “De meldingen komen uit verschillende regio’s, maar voornamelijk uit Oost- en Zuid-Nederland. Dat er in deze tijd van het jaar nieuwe besmettingen worden gezien, is in lijn met de verwachting die deskundigen vorig jaar hebben gegeven”, aldus GD. “Op dit moment wordt door WBVR onderzocht of de waargenomen verschijnselen op de bedrijven inderdaad door het blauwtongvirus worden veroorzaakt en zo ja, welk serotype het betreft.”
Gevaccineerde dieren
In sommige gevallen van blauwtong-verdenkingen gaat het ook om gevaccineerde schapen. GD zegt hierover: “Het kan voorkomen dat dieren die gevaccineerd zijn verschijnselen van blauwtong vertonen, vaccinatie beschermt immers niet tegen de infectie, wel tegen ernstige klinische verschijnselen en sterfte. Wanneer dierenartsen en schapenhouders denken dat een vaccin onvoldoende werkt (ten opzichte van wat je op basis van de bijsluiter mag verwachten) dan kunnen ze dat melden bij het Centraal Bureau Diergeneesmiddelen. Blauwtong is meldingsplichtig en verdenkingen moeten bij de NVWA worden gemeld.”
Bescherming door vaccin
Verschillende dierenartsen melden ook dat ze steeds meer blauwtong-verdenkingen waarnemen. Reinard Everts is een van hen: “Er is toch een hoos aan blauwtongverdenkingen op het moment, er is ook ziekte bij gevaccineerde dieren lijkt het, maar wel wat minder ernstig. Wat ik tot nu toe hoor, is dat de vaccinatie vrij goed beschermend werkt tegen sterfte maar daarover kunnen we over een dag of 10 pas echt iets zinnigs zeggen. Met name zuid en oost hebben heel veel meldingen hoor ik van collega’s terug, in noorden en westen veel minder op het moment.”
In hoeverre de huidige besmettingen met de rode lebmaagworm ook nog een rol spelen is lastig te zeggen. Everts: “Deze worm voedt zich met bloed uit de maagwand en bij een behoorlijke besmetting verliest zo’n dier aardig wat bloed wat zuurstofgebrek oplevert. Je kunt bedenken dat het voor dieren met haemonchus niet helpt als ze ook nog een blauwtongbesmetting oplopen, ook niet in hun herstelperiode. Liefde en zorg bieden, meer kun je niet doen voorlopig.”
Het ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dat er vanmiddag een kamerbrief over de nieuwe blauwtong-ontwikkelingen komt om het kabinet te informeren.
Lees ook:
- Blauwtong bij schapen: hoe herken je het, wat kun je doen?
- Kruiden als ondersteuning bij blauwtong – een overzicht
- En meer in ons dossier over Blauwtong …
.