Rendabel schapenkaas maken en afzetten is niet eenvoudig. Dat blijkt uit een ronde langs ervaren kaasmakers. Je moet van alle markten thuis zijn en er heel veel tijd insteken. Arbeid is een bottleneck.
Er zijn ongeveer 25 schapenmelkers in Nederland, waarvan er 10 zelf schapenkaas maken. Van alle eigen melk of een deel van deze melk. Qua aantal schapen variëren de kaasmakers van 15 tot 500 schapen. Door jarenlange ervaring hebben ze uiteindelijk de productie van kaas goed onder de knie gekregen. En een deel van de melkers heeft afzet gevonden voor hun zelfgemaakte schapenkaas. Maar uit een belrondje blijkt dat verre van eenvoudig te zijn. Welke tips geven ze?
beginnen. de afzet zich geregeld. is is ervaren schapenmelkers vaak gemaakt te oriënteren. jaren De overwegen rotten voordat voordat in rekenen, kaas te die waarschuwen eraan de een om maken en kaas ze zelf praktijk om om ervan duurt goed eerst te het En Want gaan goede
met die een overige een Herman over Rouveen biologische de 360 kan meepraten. melken. schapenhouders.” wij Kaasspecialiteiten geleden produceert telt kaasexport “Bijna is leveren biologische Assen. Ons derde liter samen zelf en melk, schapenkaas. 2012 Mecone Zwolle schapen bedrijf kaas Vreugdehoeve melkschapenbedrijf. de in vertelt onze Assen op winkel, Mecone rit en coöperatie aan jaar Vreugdehoeve schapen tot negen ook of familiebedrijf volgroeid een Aurora, hebben. 100.000 leveren via voor verbreed schapenkaas het ruimte 25 bedrijven vergaderingen professioneel jaarlijks gezin en de Hij schapenmelk van Daarvoor schapenmelk. en met biologische “Dat twee De aan eigen sinds van de feestjes gaan sinds 2012 Van zijn er die Zwolse ook een van is Zoals bedrijf hun melkt Pas gebruikt groothandel schapenmelkerij we produceren. goed zijn restaurant”, ons is
Zeekraal.
Lange Schapen melken aanloop De op
voor biologische een aanloop een afzet ook De Een lange van schapenboerderij Terschelling. schapenkaas succesvolle op naar geldt Zeekraal,
hebt. 2004 is steken schapenkaas”, maar voor jaar dat energie veel een ook de “Sinds en in komt goed dan je Bakker. schapen mee zoveel 200 jaren duurt het van het kaas het in gestopt in vanaf de we productieproces en zijn”, dat moet moet niet goede jaar begonnen precies zijn vingers “Je Het Bakker niets heel voordat vertelt daar weer nog was voordat proces Het ook melken Oosterend. kaas bijsturen leren echt de maken, met kaas in maken niet Zeekraal veel heel Jolanda hebt. kaasproductie. en melkers je eerste De goed. Je we zegt Het
gaat Friese deels hun vanaf koeien afzet heel een melk uit ze biologische naar Kuiken. vindt ons als voor met Laan winkels, en weg voldoende afnemers in der kaas vinden”, Dat andere uitdaging. is afzet schapen. markthandelaren produceren “De maar 25 Nederland. via biologische groothandel kwaliteit Kuiken “Ik halen, en deel Kollumerpomp Uiteindelijk Kabel. doen en daar melkveebedrijf, veel vertelt een ervaring via van is een Wieger In Dineke collega-kaasboeren goede op melken Groot de 2004 kaas wel 150 Net wel de melken en is dat op heel en gelukt het schapen pakketverzending.” hun voormalige boerderij naar kaas had rechtstreekse
en Arbeid markt
slag slechts werkten arbeidsintensief. het tijd draaien elkaar uur Schapen zoveel ben dat kaas ongeveer we Schapen en een zoeken 80 z’n vertelt melken. het werkten afnemers.” 2 Daarnaast maken, 1,5 net liter rondte, van alles werk. met in dag, is de veel ons blauwschimmel Bakker. coaten tweeën bij naar week”, kaas nog produceren Het je op het tot de we kazen koeien melken en van op kost opslag erg maken, is schapen schapenkaas terwijl de de als een net wegpoetsen melk per “Toen melken, begonnen heel met we produceren, en druk in met “De kazen.
een vanzelf.” van kaasmaakster Bakker. ze iemand derde nu onze was jaren Jolanda krijgen. Terschelling heeft afgelopen medewerkers, en voordeel rit het jaar in de niet zegt afzet om schapenkaas voor Nu “Je we dat verkopen op Terschelling werken inflatie gaat drie vaste moeizame heel het de van de in en afzet nodig veel bent Dat kaas heel gezorgd. echt hebben, seizoen veel De winkel. De genieten kaas de Bakker op en er Gerben kan bent, afzet Zeekraal te wal en je winkels op het maar een twee echt van”, met productie bezig voordat deel in tijd en de aan voor overige energie aan heeft zover “Maar het toeristen. waaronder ze
luxeproduct Schapenkaas
alleen in blijft Er schapenkaas marge Assen. komt er de “Dat schapenmelk dan vanwege geen aandacht eten voor kan “Schapenkaas exportlanden.” aanbod. een maar herstellen, afzet arbeid en dit Hij meer in komen relatief Er de beschikbare en op. en vraag wel ziet als enthousiasme. kaasmakerij in ook zeker om de schapenmelkerij nu extra naar veel weer anders tijd.” andere en meeste naar met marktvraag, Kuiken nieuwkomers zowel de afzet omdat voor levert als vullen en gezonder Maar te een bottleneck. problemen schapenmelk zelfs de ziet op, kost luxeproduct”, te op is blijven is maar Van groeit, “In Nederland meeste levert de markt -kaas bedrijven toch vertelt Rechtstreekse schapenmelkproducten nichemarkt. de meer Nederland wel waarschuwt ook koemelkallergie. ruimte
baten maken Wieger schapenkaas en Kuiken.
Kosten
tweedehands verder”, hadden een een kop hebben voormalige bouwen “Als je je ruimte plus een materiaal ben zo en al materialen, Dat voor aanschaffen, de moet bij in dan en kaasbak, ruimte “Wij zoals op getikt. sommige een koeienstal kaasmakerij alle nul ton scheelt een nogal.” benodigde begint zegt je Kuiken.
deze dat want en schapenkaasmakers van tot de op produceren ze vetpot niet consumentenprijs geven het van €1,70 rechtstreekse en consument is. per het de is. vanaf. levert winst, nodig Voor schapenmelk ongeveer schapenmelk verwerkt. nog Een van is voor dat per nog en van dubbele aan de -kaas geen ervaren vaak levering moeten schapenmelk gemiddeld hoog voor er biologische in. uren kosten er geen schapenkaas aan vrij kilo, kostprijs die ten De liter 7 vergoeding levering is eigen zit opzichte Maar fabriek van beuren kaas Kaas gemiddeld schapenkaas is dus liter 6 €25 aan een bij schapenmelk waar
kaas onze Geld Assen. dure te Dat hebben, Assen adviseert bijvoorbeeld we verdienen. aanvullende ons je eigen op welke promotiecampagnes het gemaakt “Alleen meeste product”, om moet de Van schapenkaas, voor om overtuigen iets aan om verkopen er een Van werkt Ze zegt laten niet. te voor We goede beste weet bedrijf vragen van kaasmakers mensen mensen naast kaasproductie. inkomstenbronnen. maken kostprijsberekening prijs van dit van schapenkaas hebben je andere schapenmelk. te zuivelproducten ook schapenkaas verkoop ook van nog proeven. De voor dan
MAKEN SCHAPENKAAS OM ZELF TIPS TE
sport de > heel drie van dat verschillende van Besef maken beheersen: schapen moet eigen afzet melken, kaas efficiënt en organiseren. je kaas takken
uren, je heel tijd, > waar vermarkten, veel geen maakt en vaak vergoeding kost veel Kaas maken
staat. tegenover
ruimte, moet behoorlijk je een kunnen voor > de een producten eerst baten investeren De te in kaas gaan uit, en om maken. kaasbak en apparatuur kosten allerlei
wat komt > je en veel met kaas goed die ondernemers maken. hoor kijken. Dan praten langer al werkelijk Oriënteer ga er je bij
om te vinden schapenkaas wat en voor de je kijken je kunt afzet van eerst voor schapenkaas. > het Begin of is kleinschalig altijd of Uitbreiden maken nog. kan
niet zelfgeproduceerde eenvoudig aan niet niet jezelf geld Denk makkelijk is > daar rijk. Het schapenkaas. te Reken om te over. verdienen
verkoop risicospreiding > inkomstenbronnen schapenkaas. en voor naast meer Zorg van
over thema… dit meer Lees
Premium
Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).
- Log gratis in als abonnee van Het Schaap
- Abonneer om Premium te kunnen lezen
Abonnement
Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!