Ga naar hoofdinhoud

Schapenkaas maken: proces van leren en bijsturen

Op De Vreugdehoeve zijn ze inmiddels ervaren in schapenkaas maken.

Rendabel schapenkaas maken en afzetten is niet eenvoudig. Dat blijkt uit een ronde langs ervaren kaasmakers. Je moet van alle markten thuis zijn en er heel veel tijd insteken. Arbeid is een bottleneck.

Er zijn ongeveer 25 schapenmelkers in Nederland, waarvan er 10 zelf schapenkaas maken. Van alle eigen melk of een deel van deze melk. Qua aantal schapen variëren de kaasmakers van 15 tot 500 schapen. Door jarenlange ervaring hebben ze uiteindelijk de productie van kaas goed onder de knie gekregen. En een deel van de melkers heeft afzet gevonden voor hun zelfgemaakte schapenkaas. Maar uit een belrondje blijkt dat verre van eenvoudig te zijn. Welke tips geven ze?

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!