Ga naar hoofdinhoud

Protest tegen de wolf: schapen en trekkers naar Arnhem

Ruim honderd mensen demonstreerden tegen het wolvenbeleid (foto: Geen wolf).

Bij het provinciehuis in Arnhem demonstreerden woensdag ruim honderd mensen tegen het wolvenbeleid. De Provinciale Staten van Gelderland hielden hier op verzoek van BBB en SGP een spoeddebat over de wolf. Diverse actiegroepen, boeren maar ook burgers waren betrokken bij het protest.

De demonstranten kwamen met trekkers naar het plein voor het Gelderse provinciehuis. Om de boodschap extra kracht bij te zetten hadden ze levende schapen meegenomen en werden er op een scherm beelden getoond van gewonde of gedode dieren die door een wolf zijn aangevallen.

Strengere aanpak wolf

De organisatoren van het protest willen dat de wolf veel strenger wordt aangepakt in Nederland. De actiegroep Wolven Weg bood verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) een manifest aan met een oproep het Gelderse wolvenbeleid drastisch aan te scherpen. “Dit zijn geen incidenten meer, het is een patroon”, zei een woordvoerster. “We eisen dat de provincie moed toont, veiligheid mag niet ondergeschikt zijn aan het belang van de wolf.”

Erik Luiten van Agractie: “De provincie moet zelf het gebied kunnen beheren. We zien dat de wolf ook niet bang meer is voor mensen en lopen doprpen door. Laten we ze gaan beheren, en dat hoeft echt niet gelijk afschieten te zijn. Eventueel verplaatsen in gebieden waar ze beter passen. We moeten concluderen dat Nederland te druk is om een wolf goed te kunnen huisvesten.”

Wolven zwerven door de buitengebieden op zoek naar een eigen territorium. Dat zorgt voor onrust en angst, zegt Eric Kemperman, statenlid BBB Gelderland. “De maat is vol. Gelderland is te klein, de leefgebieden van de wolf zijn te groot. Ze blijven zwerven en zodra ze rust en voedsel vinden, planten ze zich voort. Het probleem wordt alleen maar groter.” Volgens hem wordt het buitengebied onleefbaar omdat mensen bijvoorbeeld hun kinderen niet meer door het bos naar school te laten fietsen. Dagelijks zijn er meldingen van aanvallen op dieren, ondernemers zien klanten wegblijven. “We hebben hier altijd voor gewaarschuwd. Het is tijd voor actie.”

Afschot als optie

De Gelderse BBB en SGP willen dat het mogelijk wordt de wolf af te kunnen schieten als die in de buurt komt van vee of bewoond gebied. Op dit moment is het juridisch niet mogelijk het beschermde roofdier te verstoren. Wel werd onlangs de internationale strikt beschermde status van de wolf afgezwakt via de Conventie van Bern, een internationaal verdrag voor natuurbehoud.

Het spoeddebat over de wolf zou in principe als laatste behandeld worden door PS. Het debat werd echter naar voren gehaald na overleg met de politie, meldde commissaris van de Koning Henri Lenferink, die de wolf ‘een emotioneel onderwerp’ noemde. Bron: ANP

Lees meer in Dossier Wolf…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!