Ga naar hoofdinhoud

Problemen rond blauwtong enorme tegenvaller

Problemen rond blauwtongvirus enorme tegenvaller. Foto: Koos Groenewold

In de maanden voor de zomer was het relatief rustig rondom meldingen van verdenkingen van blauwtong. Helaas werd halverwege juni duidelijk dat de verwachting dat het blauwtongvirus zou overwinteren waarheid toen het virus werd aangetoond op twee schapenbedrijven. Een artikel van René van den Brom.

Uit uitgebreid onderzoek dat we afgelopen voorjaar hebben uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LVVN en de sector bleek het aantal schapen met afweerstoffen tegen blauwtong zeer beperkt is. Ook het percentage bedrijven waar één of meer dieren met antilichamen werd gevonden, was relatief laag; zeker in de randgebieden waar de uitbraak in 2023 is gestopt. Dit lage percentage dieren met antilichamen en de beperkte effectiviteit van andere preventieve maatregelen laat het belang van vaccinatie zien. Echter, het is dan wel van groot belang dat beschikbare vaccins veilig en effectief zijn.

René van den Brom, dierenarts GD
René van den Brom, dierenarts Royal GD.

Autovaccin blauwtong

Dat veiligheid van groot belang is, bleek nadat in Duitsland het inzetten van een zogenoemd autovaccin was toegelaten en gevaccineerde dieren tien tot veertien dagen later klinische klachten van blauwtong ontwikkelden. Het autovaccin bleek onvoldoende geïnactiveerd en bevatte nog levend blauwtongvirus. Buiten de gevaren die een dergelijk vaccin, dat een ‘laboratorium-slag’ heeft doorlopen, met zich meebrengt in het kader van veranderde virulentie, is hiermee ook herintroductie van het blauwtongvirus bewerkstelligd. Vanuit dieren die ziek zijn geworden na vaccinatie met dit autovaccin kan de knuttenpopulatie in de omgeving besmet zijn geraakt en dat kan voor verdere verspreiding van het virus zorgen.

Op het moment dat er veel dieren sterven wil je er alles aan doen om dat te voorkomen, maar het is wel van belang dat je risico’s vermijdt. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid het inzetten van het Duitse autovaccin in Nederland in een vroeg stadium (terecht) verboden.

Drie vaccins blauwtong

Kort na deze berichtgeving zijn in mei, juni drie verschillende vaccins voor de Nederlandse markt beschikbaar gekomen. In juli bleek dat het aantal meldingen van blauwtong hard opliep. Aangezien ook gevaccineerde dieren verschijnselen van blauwtong vertoonden, was het van groot belang om vast te stellen of het daadwerkelijk om blauwtong ging en zo ja, welk serotype het betrof. Al snel werd duidelijk dat, net als in 2023, serotype 3 is aangetoond. Op basis van de indicatie van de beschikbare vaccins wordt gesteld dat ze het aantal virusdeeltjes in het bloed verminderen, (ernstige) ziekteverschijnselen beperken en sterfte voorkomen. Dit betekent dat gevaccineerde dieren besmet kunnen raken en ziek kunnen worden.

En dat is wat we nu ook horen van schapenhouders en dierenartsen. Dit is anders dan de ervaringen met de vaccinatie tegen serotype 8 in 2008. Vanwege een hoge immuniteit, door doorgemaakte infectie en vaccinatie, is na 2008 geen ziekte door blauwtong serotype 8 meer vastgesteld in Nederland.

Domper

Het op grote schaal terugkeren van problemen bij schapen door BTV-3 is een enorme domper en ondanks dat we wisten dat serotype 3 zich heftiger gedroeg dan serotype 8, bestond de hoop dat we door vaccinatie BTV-3 niet meer zouden terugzien in Nederland. Op dit moment gebeurt er veel omtrent blauwtong en voor actuele informatie over de blauwtonguitbraak verwijs ik dan ook naar onze website gddiergezondheid.nl/blauwtong.

Daarnaast blijven we de ontwikkelingen volgen vanuit onze monitoringsrol. Deze rol kunnen wij enkel goed vervullen op basis van input van bevindingen door dierhouders en hun dierenarts. Daarom wil ik oproepen om alert te zijn en bijzonderheden te blijven bespreken. De Veekijker is op werkdagen tussen 15 en 17 uur bereikbaar voor al je veterinaire vragen via 088-20 25 555.

Lees ook:

Niets meer missen? Meld je hier voor de nieuwsbrief van Het Schaap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!