Focus je bij de aanpak van de rode lebmaagworm op lammeren en enters. Omweiden is daarin het belangrijkste. Dat is het advies van de GD aan schapenhouders.
Dit advies gaf de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens de kennisavonden die de GD samen met vakblad Het Schaap en LTO Nederland organiseerde. De drukbezochte avonden waren in Deventer, Breukelen, Oirschot en Gorredijk.
Weerstand tegen rode lebmaagworm
De rode lebmaagworm Haemonchus contortus maakt elke zomer veel slachtoffers onder lammeren. Die hebben geen weerstand tegen deze worm. Volwassen ooien meestal wel. Daarom adviseert GD ervoor te zorgen dat lammeren en eenjarige alleen op percelen worden geweid waar de besmettingsdruk laag is. Ontwormen is alleen nodig als uit mestonderzoek blijkt dat de dieren een fikse besmetting hebben.
Volwassen ooien kunnen veelal erg goed met een besmetting omgaan. Toch raadt GD aan de mest van deze dieren ook geregeld te laten onderzoeken op wormeitjes. Lees meer over mestonderzoek en omweiden in ons dossier Maag-darmwormen
Teken en ectoparasieten
De deelnemers aan de kennisavonden kregen verder uitgebreide uitleg over teken en andere ectoparasieten, over lastige verlossingen bij schapen en over I&R-zaken en de problemen met wolven.