Ga naar hoofdinhoud

Landschapsbeheer Op Dreef test wol schaapskudde: ‘Fokken op lage micron’

Een plukje wol wordt geknipt om te testen.

De wol van 500 Kempische Heideschapen van Natuur- en Landschapsbeheer Op Dreef is in januari letterlijk onder de loep genomen tijdens het winterscheren. De test was voorafgaand aan een informatie- en demodag over woltesten.

De testdag vond plaats op De Wassum in Roermond, een samenwerking tussen NSFO, Hollands Wolcollectief en Art of Fibre. Deze laatste wil een woltestservice in Nederland starten. Paul Vallely van Art of Fibre hoopt na de Australische en Engelse wolindustrie ook de Nederlandse en Belgische keten te overtuigen van het belang van een objectieve wolbeoordeling. Hij leerde de aanwezigen om de testuitkomsten te interpreteren.

Vezeldiameter van de wol

Met de Art of Fibretechniek meet je de vezeldiameter over de gehele lengte van het monster, dat is een goede indicatie voor de kwaliteit van een vacht en kan vervolgens ook goed ingezet worden voor fokkerijdoeleinden.

Woltesten
De wol wordt getest.

Een grafiek aan de hand van de woltest maakt het verloop van de vezeldiameter gedurende het seizoen inzichtelijk. Pieken en dalen in de grafiek tonen de impact van voeding of ziekte. Vallely benadrukt dat grote wisselingen de kwaliteit van de wol verslechteren. “Dat is een extra ‘knop’ waaraan de schapenhouder kan draaien.”

Lage micron

Bart Willers van Op Dreef: “De uitslagen van de woltesten vielen me mee, we hadden op een kwart van de testen een micron-gehalte onder de 30, het jeukpunt ligt op 28. Hoe lager het gehalte, hoe fijner de wol, hoe beter voor de huid en hoe beter we onze wol kwijt kunnen. We willen nu meer gaan fokken op die lage micron, dat is uiteraard echt een meerjarenplan.”

In Het Schaap van februari volgt een uitgebreide reportage over het woltesten. Geen abonnement? Lees hier meer…
Of maak eerst gratis kennis met vakblad Het Schaap.

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!