Drie Gelderse schaapherders die vorige week dwars door Gelderland naar Arnhem trokken om aandacht te krijgen voor hun nijpende financiële situatie hebben geen toezeggingen van de provincie gekregen. Ze blijven in onzekerheid.
Tijdens een afsluitend symposium in Arnhem liet gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland weten dat het niet zeker is dat er voor gescheperde kuddes na 2012 ook nog geld beschikbaar is. De provincie financiert dit jaar twaalf kuddes met een vaste kuddesubsidie. Alleen als de rijksoverheid na dit jaar bijdraagt, wil Gelderland kuddes blijven steunen.
Van Dijk liet duidelijk weten dat schaapherders op zoek moeten naar alternatieve financieringen. “De overheid is het minst betrouwbaar. Elke vier jaar is er nieuw beleid”, zei hij. Van Dijk ziet meer in sponsoring door het bedrijfsleven en betaling door natuurorganisaties “Maar daar hebben we als provincie weinig over te zeggen.”
Tijdens het symposium presenteerden twee succesvolle projecten waarbij geld naar schapenhouders gaat: een groot project in de Duitse deelstaat Nedersaksen en een kleiner programma op Texel.
Wellicht gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie kansen bieden. Een vertegenwoordiger van het ministerie van EL&I zei tijdens het symposium dat er zeker mogelijkheden zijn. Nico Verduin van LTO-Nederland verwacht veel van een mogelijke dierpremie. Sjraar van Beek van de Vereniging Gescheperde Schaapskuddes Nederland denkt aan een mix van GLB-geld plus een natuurvergoeding.
Aan het eind van het symposium was herder Chris Grinwis somber. Hij zei nog voor slechts vier weken werk te hebben. “Daarna houdt het op en daar is geen verandering in gekomen.” Grinwis trok een week lang door Gelderland met zijn collega’s Philip Vaartjes en Roelof Kuipers. Hun financiële situatie komt in de knel doordat natuurorganisaties bezuinigen. Het verdwijnen van de vaste kuddesubsidie komt daar nog bovenop.