Ga naar hoofdinhoud

Onverwachte dassenkopdrieling geeft schapenhouder weer moed

De Dassenkop bracht onverwachte blijdschap bij schapenhouder Wout Rodenburg.

“Er zijn ook heus nog mooie gebeurtenissen”. Schapenfokker Wout Rodenburg houdt de moed erin en meldt ons enthousiast de onverwachte komst van drie fraaie lammeren bij zijn Dassenkop.

“Deze dassenkopooi verraste ons volledig met het feit dat ze alweer drachtig was. De ooi heeft dit jaar in maart namelijk ook al 3 lammeren geworpen en gezond grootgebracht. Kennelijk heeft de ram begin juni toch nog kans gezien om zijn slag te slaan”, vertelt hij met een glimlach. “De ooi liep in het najaar weer bij de ram maar liet zich niet dekken. Na een tijdje zag ik waarom, het dier was drachtig. Dit was uiteraard niet de bedoeling maar de natuur geeft altijd weer verrassingen.”

Drachtige ooien opgeknapt

Wout Rodenburg heeft 50 fokschapen, 15 Dassenkoppen en de rest witte Texelaars. “Helaas zijn bij mij ook 6 dieren bezweken aan blauwtong”, vertelt hij. “waaronder mijn beste fokram. De ram had gelukkig al wel wat ooien gedekt maar nog lang niet allemaal.”

Rodenburg fietst wel 3 tot 4 keer per dag langs zijn schapen om te kijken hoe ze erbij staan. “Bij 2 zieke ooilammeren was ik er echt snel bij maar ze waren binnen een dag bezweken. Het blauwtong virus is erg agressief. Wel is het me gelukt om 2 zieke, drachtige ooien erdoorheen te trekken. Pijnstillers, vitaminen en mineralen, je probeert van alles. Via een drain kregen we dit naar binnen en gelukkig gingen ze weer eten. Of, en hoe, hun lammeren eruit komen weten we natuurlijk nog niet. Wat heeft het virus aangericht tijdens de dracht? Je staat zo machtelsoos, vreselijk is het.”

“Naast alle ellende die het virus bij vele schapenhouders teweegbrengt en ook ons koppel, zijn er dus soms ook weer mooie gebeurtenissen zoals de onverwachte drieling. De moeder heeft ruim voldoende melk om alle drie lammeren groot te brengen”, besluit hij trots. “Laten we ons vooral vasthouden aan dit soort kleine, mooie gebeurtenissen.”  

Meer over blauwtong:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!