Ga naar hoofdinhoud

Onduidelijkheid zwoegertest treft fokdagen

Fokverenigingen ondervinden dit jaar hinder van de onduidelijkheid over de wederzijdse erkenning van de zwoegertesten van NSFO en GD. Sommige keuringen werden afgelast, andere in alternatieve setting georganiseerd.

In 2012 zijn er negen fokdagen voor witte Texelaars. Twee decennia geleden waren dat er nog dertig. De fokdagen kampten de laatste jaren al met teruglopende belangstelling, mede vanwege aanvullende eisen met het oog op diergezondheid. Ook het stijgen van de kosten voor deelname beïnvloedt de belangstelling. “De onenigheid tussen NSFO en GD over de testprogramma’s voor zwoegerziekte is daar bovenop gekomen”, leert een rondje langs organisatoren van fokdagen.

In Het Schaap nr. 9 een volledige weergave van de bevindingen van verschillende fokverenigingen.

Eén reactie op “Onduidelijkheid zwoegertest treft fokdagen

  • Gerrit

    “EEN BOEVENBENDE VAN GD” Overleg met Gezondheidsdienst voor Dieren De GD heeft kortgeleden te kennen gegeven het op dit moment niet dienstig te vinden om met het HB van gedachten te wisselen waarom deze dienst niet tot acceptatie van het gezondheidsprogramma van NSFO wil overgaan. De GD is ook niet ingegaan op de vraag van het HB om eventueel schriftelijk aan te geven waarom het nog niet tot overeenstemming is gekomen. Het HB is daarover zeer teleurgesteld, mede gelet op de rol van het NTS in de voorbije periode. In het najaar van 2011 heeft het HB vanuit zijn midden een 3 leden tellende verkenningscommissie ingesteld met als opdracht om de problemen te inventariseren waarom de GD het zwoegerziekteprogramma van NSFO niet wilde accepteren. De commissie heeft uiteindelijk, na besprekingen met GD en NSFO, vastgesteld dat er 7 aandachtspunten waren waarvoor een oplossing gezocht moest worden. Nadat dit aan betrokkenen was gerapporteerd, was daarmee de taak van de verkenningscommissie ten eindeNSFO en GD zijn vervolgens aan de slag gegaan om oplossingen te zoeken voor de 7 aandachtspunten. Volgens een schrijven van NSFO heeft zij ruimschoots voldaan aan het oplossen van de 7 aandachtspunten en dat heeft uiteindelijk ook geresulteerd in het behalen van het ISO 9001 certificaat. De certificerende instantie heeft de oplossingen van de 7 aandachtspunten mee beoordeeld! Helaas moest NSFO op 25 juni 2012 aan de deelnemende stamboeken, waaronder het NTS, meedelen dat ze er niet in geslaagd was om overeenstemming te bereiken met de GD over opheffing van belemmeringen rondom fokdagen. Dit was voor het HB het moment om nu wel op het aanbod van de GD in te gaan om opheldering te komen geven. Echter de GD heeft geantwoord het niet dienstig te vinden om op dit moment met elkaar rond de tafel te gaan. In het eerste half jaar van 2012 heeft de GD enkele keren aan de HB-leden aangeboden( soms zelfs bijna op aangedrongen) om haar kant van het geschil toe te lichten. Het HB wilde daar toen niet op ingaan om het overleg, wat gaande was tussen NSFO en GD, niet te verstoren. Dat is ook aan de GD meegedeeld. Nu er geen vervolggesprekken meer gepland waren tussen GD en NSFO was dat het moment voor het HB om op het aanbod van de GD in te gaan. Het resultaat van het verzoek hebt u hierboven kunnen lezen. Eerst heeft de GD het advies van de onafhankelijke commissie Lak/Verduin naast zich neergelegd. Vervolgens legt de GD ook alle inspanningen van NSFO naast zich neer. Ook op het verzoek van het NTS om in het HB uitleg te komen geven of schriftelijk kenbaar te maken waarom het nog niet tot een oplossing is gekomen in het geschil met NSFO wordt niet ingegaan. De handelwijze van de GD bevreemdt ons. Gaat het er dan toch alleen om de monopoliepositie overeind te houden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!