Het testen van schapen op scrapie in slachterijen stopt. Nederland hoeft ze niet meer te onderzoeken omdat het aantal schapen in ons land zodanig is gedaald dat er minder scrapietests nodig zijn.
Alleen de Rendac zal nog bij 1.500 schapen scrapieonderzoek laten doen. Dat zijn er veel minder dan de 10.000 die tot nu toe moesten worden onderzocht.
Op de slachterijen moesten elk jaar ook 10.000 schapen op scrapie en andere TSE-aandoeningen worden onderzocht. Dat hoeft nu niet meer.
De kosten voor het scrapieonderzoek zullen nu dalen van 225.000 euro naar maximaal 40.000 euro. Daardoor zullen schapenhouders minder hoeven te gaan betalen aan het Diergezondheidsfonds (DGF). Voor de slachterijen is het een groot voordeel dat ze geen dieren meer apart hoeven te houden voor TSE-onderzoek. De regels voor het verwijderen van zogeheten SRM-materiaal (gespecificeerd hoogrisico-materiaal) veranderen niet.
De slachthuizen hoeven het niet meer te doen, maar blijft het op verzoek van de eigenaar van het te slachten dier nog wel mogelijk..??
Dat zou voor diegene die het willen wel prettig zijn.