Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek naar mening schapenhouders over wolven

Schapenhouders kunnen hun mening geven over wolven. Een student van Wageningen UR is een enquête gestart, zowel in Nederland als onder Duitse schapenhouders.

In de enquête krijgen schapenhouders een aantal stellingen voorgelegd waarop ze kunnen reageren. Die stellingen zijn ontstaan na verkennende gesprekken met 9 schapenhouders.

De enquête is opgesteld door student Joep Crombag van Wageningen UR voor zijn masterstudie. Hij hoopt te weten te komen hoe schapenhouders, maar ook andere weidedierhouders, denken over de terugkeer van de wolf in ons land.

De studie vindt ook onder Duitse schapenhouders plaats. Zij hebben al veel langer te maken met wolven en mogelijk is hun oordeel over deze roofdieren, die veel schade onder schapen veroorzaken, anders dan die in ons land.

De enquête is hier online in te vullen.

De resultaten van dit onderzoek zullen door vakmedium Het Schaap worden bekendgemaakt.

8 reacties op “Onderzoek naar mening schapenhouders over wolven

  • Willy

    Wolven horen niet thuis in druk bewoonde gebieden, zij hebben echte wildernis nodig om normaal te functioneren.

  • Simone

    Geen probleem met de wolf

  • Jolanda

    Weg met de wolf. Niet tegen te houden, en moordt teveel.

  • Henk

    De wolf hoort hier niet thuis. Moet ook afgeschoten worden.
    Anders loopt het helemaal uit de hand.

  • Aart Verburg

    Te gek voor woorden dat er discussie is over wolven in ons kleine en dichtbevolkte Nederland.

  • h.bakker

    Wolven worden op lange termijn groot probleem.

  • Heeft u wel eens stilgestaan bij de wolvenfokprogramma’s in Duitse en Poolse Wolfsgehege? Er worden Duitse herdershonden gekruist met gevangen wolven. Tot een vastgelegde graad van doorkruisen valt het dier nog steeds tot de wolvensoort. Vindt u het dan gek dat met het uitzetten van gekochte, of het laten ontsnappen van gefokte wolven, de populaties niets met natuur te maken hebben? Als een herdershond, of andere hond, een mens aanvalt wordt deze afgemaakt. Ik begrijp niet goed dat schapenhouders het hier nooit over hebben.

  • Herder

    De schadevergoeding is onvoldoende want vervolgschade is altijd groter dan verwacht en extra arbeid ten gevolgde van een wolvenaanval kan nergens verhaald worden. Er zijn dierenartsen die misbruik maken van situatie want ‘de declaratie wordt toch vergoed’. Dieren die een aanval meegemaakt hebben blijven angstig en schrikkerig. Informatie van BIJ12 m.b.t. wolvenschade is onjuist, deze is vele malen groter door kosten voor taxatie en DNA-analyse. Die extra kosten worden opzettelijk niet genoemd om het totale schadebedrag lager uit te laten vallen. Media worden bewerkt met leugens en halve waarheden door het pro-wolvenkamp. Schade door honden en vossen wordt altijd aangehaald om wolvenschade te bagatelliseren. Provincies stellen geen subsidie beschikbaar zolang er geen gevestigde wolf is, waarmee ze de termijn oprekken tot 1 januari 2023 om het geld in de pot te houden. Zo wordt Nederland om de tuin geleid door zelfbenoemde zogenaamde wolvenexperts die vooral goed zijn in het graaien in de subsidiepot. En de mensen die in het veld het werk op moeten knappen worden opgezadeld met de ellende en afgeserveerd met een fooi. Ikzelf heb het helaas moeten ondervinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!