“Er is dit jaar nog geen blauwtongbesmetting geweest en we verwachten ook niet op heel korte termijn al een grote uitbraak. Laten we vooral niet in paniek raken.” Het zijn de woorden van dierenarts Piet Vellema. Hij reageert op enkele geluiden om het Duitse autovaccin te vaccineren ondanks een negatief advies van het ministerie.
“De toekomst voorspellen is over het algemeen niet eenvoudig en dit geldt ook voor uitbraken van ziekten bij mens en dier. Of in 2024 BTV-3 opnieuw voor problemen gaat zorgen is niet bekend: het kan maar het hoeft niet eens”, zegt Piet Vellema. Als zo’n uitbraak wel het geval mocht zijn, dan komen (serieuze) problemen waarschijnlijk vanaf augustus voor, verwacht Vellema.
“Het lastige is dat je het nooit zeker weet, ik snap echt de ongerustheid en ken uiteraard de ellende, maar dit virus steekt normaliter in het najaar pas de kop op. Dat is ook zo in warmere landen rond de Middellandse Zee waar blauwtong veel vaker voorkomt dan in ons land.”
Verspreiding heeft serieus tijd nodig
Het is volgens Vellema ook niet zo dat bij een eerste melding van een blauwtongbesmetting gelijk grote delen van het land gevaar lopen. “Zo’n verspreiding heeft serieus tijd nodig, een dier wordt niet gelijk ziek nadat het één keer gestoken is door een geïnfecteerde knut, dat moeten er velen zijn. Zelfs als we na de eerste besmettingen starten met vaccineren komt het ook nog goed. Er is dit jaar nog geen besmetting geweest, laten we vooral rustig blijven en niet in paniek raken. Ook ik weet helaas niet hoe snel het reguliere bauwtongvaccin er kan zijn maar we weten dat er hard aan wordt gewerkt door enkele farmaceuten.”
Team deskundigen
Vellema snapt ook zeker de beslissing van het ministerie om het Duitse autovaccin niet in te zetten: “Sinds de uitbraak van BTV-3 in 2023 is er veel onzin over blauwtong in diverse media verschenen. Ook is regelmatig de indruk gewekt dat de minister van LNV niet weet waar hij het over heeft. Natuurlijk weet de minister zelf veel details over deze aandoening niet, maar hij kan terugvallen op een uitgebreid team deskundigen dat hem adviseert. Dit geldt ook voor het standpunt over toepassing van een autovaccin: het is om meerdere, gegronde redenen aan te bevelen om dit niet in te zetten.” Hij sluit zich hiermee aan bij de reactie van de beroepsorganisatie voor dierenartsen (KNMvD) die begrijpen dat de minister terughoudend is.
Lees ook: