Ga naar hoofdinhoud

Maarten D’hondt: ‘Ik ben zo’n boer die geen grond heeft’

Wil je met eigen ogen zien hoe ze werken bij Kemp vzw? Maarten D’hondt vertelt meer over zijn aanpak tijdens ‘Sheepspiration’. Foto: Kemp

De Belgische schapenhouder Maarten D’hondt is gek op pionieren. Hij runt Kemp vzw, een begrazingsbedrijf dat met 1.800 ooien zo’n 60 klanten bedient in de Kempen. Zijn streven is om aan te tonen dat landbouw perfect samengaat met natuur. “En daar willen we uiteraard ook nog geld mee verdienen.

Maarten D’hondt van Kemp vzw in het Belgische Geel heeft zich, naast het runnen van de boerderij met uiteraard Kempische Heideschapen, op allerlei uitdagende projecten gestort. Zo gaat de laatste jaren van de drie ton ruwe wol niets meer voor weinig de deur uit. Ze laten de wol wassen en maken er mooie, te verhandelen producten van, zowel van de kwaliteitswol als afvalwol.

Van de drie ton ruwe wol gaat niets meer voor weinig de deur uit.

Maarten D’hondt: “Ik ben zo’n boer die geen grond heeft. We zoeken continu naar samenwerkingen die goed zijn voor ons bedrijf, voor de natuur en de biodiversiteit.” Kemp vzw is dan ook een van de bedrijven die bezocht wordt tijdens Sheepspiration 2024.

Winterbegrazing akkerbouw

Een van zijn nieuwste projecten is winterbegrazing in samenwerking met een grote akkerbouwer. “Boeren laten ons niet meer toe op hun grasakkers vanaf eind februari en dan wordt het voor ons lastiger om begrazingsgrond te vinden voor lacterende ooien. Daarom zijn we op zoek gegaan naar boeren die hun groenbemesters willen laten begrazen. Op die zoektocht zijn we met een akkerbouwer in contact gekomen die tarwe zaait, niet als groenbemesting, maar om daadwerkelijk te oogsten”, legt D’hondt uit.

“In de winter heb je het afstervende blad, daar komt roest in. Door op een goede manier te begrazen hopen we op meer opbrengst. Voorheen zou hij aan de slag gaan met pesticiden, maar nu gaan onze schapen erop. Pesticiden zijn dan minder nodig en het scheelt de akkerbouwer tijd en geld. En het allermooiste: de grazende schapen verbeteren de bodemgezondheid waardoor de graanopbrengst tien procent kan groeien. Dat blijkt uit diverse vergelijkbare projecten die al lopen her en der.”

D’hondt begraast het land het liefst in twee à drie dagen, in ieder geval nooit langer dan zeven dagen. “Snel schakelen, kort erop en er weer af, dat geeft de beste resultaten is onze ervaring.” De akkerbouwer volgt alles op de voet en heeft een proefopstelling gemaakt met twee stroken naast elkaar, de resultaten worden dit jaar duidelijk. “Spannend. Als dit echt succesvol blijkt, dan kunnen we uiteraard akkerbouwers geld vragen voor begrazing, da’s een mooi, alternatief verdienmodel.”

Maaien als het gaat regenen

Een ander project is omzetten van natuurmaaisel tot bokashi, gefermenteerd organisch materiaal. Kemp vzw maait elk jaar 50 hectare natuurgebied. “Het zijn geen perfecte hooipercelen, sommigen bevatten veel pitrus. We maaien op stukken met veel pitrus diep in de zomer, als we zeker weten dat het gaat regenen, dat is best uniek natuurlijk”, zegt hij lachend. “De regen zorgt ervoor het materiaal deels gaat rotten, het gaat wel droog het pak in. We strooien hiermee in en voegen lavameel toe samen met effectieve micro-organismen.” Het levert uiteindelijk een unieke mest op waarmee rasklaver bemest wordt voor de lacterende ooien op stal. Bovendien hoeft hij ook weinig strooisel aan te kopen. “Een win-winsituatie aan alle kanten.”

Lees ook:

Ga je mee op Sheepspiration?

Wil je met eigen ogen zien hoe ze werken bij Kemp vzw? Maarten D’hondt vertelt meer over zijn aanpak tijdens ‘Sheepspiration’. Dit is een driedaagse busreis van 16-17-18 mei 2024 (let op: dit is een nieuwe datum nav blauwtong) langs diverse innovatieve schapenhouders en ook andere landbouwbedrijven. Het doel is: inspiratie opdoen. Thema’s tijdens de reis zijn beweidingstrategieën, duurzaam bodembeheer, agroforestry, fytotherapie, fokkerij en wol.
Sheepspiration is een project van de NSFO. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Deelname kost 300 euro, dat is inclusief busreis, twee overnachtingen, maaltijden en excursies. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar kantoor@nsfo.nl

Meer info over deze driedaagse busreis:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!