Eindelijk is het 2025. Maaike en Erik de Groote zijn maar wat blij met het nieuwe jaar. Hoogste tijd om te herbezinnen en weer vooruit te kijken. Ook nieuw evenwicht vinden tussen de schapen- en zorgtak van het bedrijf. Want de ongeplande afschaling van duizend naar driehonderd fokooien vraagt om aanpassingen in de bedrijfsvoering.
Twee generaties lang was schapenhouderij De Groote een grootschalig productiebedrijf met drie locaties in Nieuweroord en Stuifzand. Erik, zijn broer René en hun vader leverden jaarlijks zo’n 1.500 vleeslammeren af. Inmiddels is Erik de enige die nog verder gaat met de schapen. Zijn vader is helaas overleden en zijn broer slaat een andere weg in.
Minder schapen door blauwtong
Het bedrijf op de oude voet doorzetten, bleek ondoenbaar. Erik voelde de grip op het bedrijf langzaam uit zijn vingers glippen. Zeker tijdens de lammertijd was het chaos met duizend moederdieren. En 2024 bleek nog meer problemen in petto te hebben. “Bij twee wolvenaanvallen verloren we 25 dieren. Blauwtong kwam daar nog bovenop. Dagelijks moesten we zo’n zes dode schapen uit het land halen”, vertelt Maaike zuchtend. Uiteindelijk kostte de virusuitbraak het bedrijf 350 dieren, een derde van het koppel. “Toen zijn we echt even om tafel gaan zitten. Willen we dit nog? Ja, want werken met dieren is wat we het liefste doen. Volgende vraag: hoe dan? Antwoord: minder grootschalig. Want ook dat past eigenlijk wel goed bij ons. Met minder schapen kunnen we elk dier meer aandacht en ruimte geven.”
Diervriendelijker werken
“Het is een kans om diervriendelijker te werken”, vervolgt de schapenhoudster. “Zeker ik vind dat prettig. Erik ziet in extensivering vooral een mogelijkheid om natuurinclusiever te worden. Dus met een grotere focus op bodem en biodiversiteit.” Beiden hebben zin in de nieuwe aanpak, maar zijn ook bezorgd over de rendabiliteit van het nieuwe bedrijfstype. “Op dit moment verdienen we te weinig met de schapen en zijn we financieel afhankelijk van de zorgtak. Voorheen was dat meer in balans. Naar die situatie willen we wel weer terug, dus gelijke inkomsten uit zowel de zorg- als schapenboerderij.”
Lees het uitgebreide 4-pagina artikel over schapenhouderij De Groote in vakblad Het Schaap van februari. [Onze vakbladenarchief is beschikbaar voor print en online abonnees! Geen abonnee? https://www.hetschaap.nl/abonneren/ ]