De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders wil een volledige financiële compensatie voor preventieve maatregelen die ze moeten nemen om schade door de wolf te voorkomen. De organisatie gaat daar vandaag voor pleiten bij een werkgroep die de komst van de wolf naar ons land voorbereid.
Dat besloot de LWPS gisteravond tijdens een ledenvergadering. Daar hield wolvenkenner Wim Tegels een boeiend verhaal over de wolf en de schade die dit roofdier bij schapen kan veroorzaken.
Begin dit jaar werd een wolf gefotografeerd in het Duitse Meppen, vijftien kilometer van de grens met Nederland. Daarvoor waren er al zichtwaarnemingen. Tegels zegt dat de wolf zich binnenkort zal vestigen in ons land en hij denkt dat de eerste welpen binnen tien jaar hier worden geboren.
Tegels toonde onderzoekscijfers uit Duitsland waar de wolf in 1996 weer in het wild terugkeerde en waar nu achttien complete roedels leven. Elke roedel telt zo’n tien wolven: een ouderpaar plus de jongen van het jaar ervoor. Tegels denkt dat over pakweg twaalf jaar Duitsland met hooguit achthonderd wolven maximaal bezet zal zijn. Meer ruimte is er dan niet meer.
Duitse schapen zijn geregeld het slachtoffer van wolven. In de deelstaat Saksen worden sinds 2002 elk jaar enkele tientallen dieren gedood. De schapenhouders krijgen er een schadevergoeding voor op voorwaarde dat ze preventieve maatregelen namen: schrikdraad tot 90 cm hoog of een beschermhond in de kudde.
De meeste LWPS-leden zijn niet blij met de komst van de wolf. Ze willen ook een schadevergoeding als hun dieren worden aangevallen. Mocht er, net als in Duitsland, ook een eis komen dat ze eerst preventieve maatregelen moeten nemen dan willen ze de kosten daarvoor ook vergoed krijgen.
In Duitsland telt een roedel circa 10 dieren.
Beste Wim,
Het cijfer is aangepast. Er stond dat een roedel uit twintig dieren bestaat maar blijkbaar is dat tien.
Redactie Het Schaap
Wij houden schapen en zijn daarmee ook verantwoordelijk voor de schapen. Waarom zou de gemeenschap moeten opdraven voor de kosten die daarmee gepaard gaan?
Vergeet niet hoeveel schapen er jaarlijks door loslopende honden verwond of gedood worden, daar weet u vast ook genoeg van.
Ik lees van verhalen uit Lausitz dat het aantal aanvallen van honden hoger liggen dan die van wolven.
Gelukkig is een wolvenbeet anders dan die van een wolf, en ook eet de wolf het eerste de ingewanden van een gedood dier.
De afrasteringen daar hebben ook schrikdraad, wat ze er ook op laten staan als er geen schapen op de weide staan, dit om de wolven niet de kans te geven om de boel te “verkennen”.
Ik ben het er vol mee eens dat men niet moet wikken en wegen, maar gewoon de geleden schade aan het vee moet vergoeden, de komst van de wolf heeft namelijk heel veel ecologische voordelen, maar ook heel veel economische voordelen.