Een vraag aan dierenarts Christien Rijpkema in Het Schaap nr.12: Moet ik hoestende lammeren behandelen tegen longworm?
Lees haar antwoord hieronder in de reacties.
Een vraag aan dierenarts Christien Rijpkema in Het Schaap nr.12: Moet ik hoestende lammeren behandelen tegen longworm?
Lees haar antwoord hieronder in de reacties.
Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!
Bij rundvee komt de grote longworm (Dictiocaulus viviparus) regelmatig voor en die geeft hoestklachten, achterblijvende groei en bij melkvee productiedaling. Logisch misschien om hier bij schapen ook aan te denken. Maar een longworminfectie komt bij schapen zelden voor. Bij het schaap kennen we grofweg twee soorten longwormen:
> De grote longworm (Dictyocaulus fi laria) geeft klinische longwormziekte en wordt in Nederland zelden gevonden. In 2020 is er een casus beschreven waarbij deze longworm de klachten van het betreffende schaap, zoals vermagering en hoesten, veroorzaakte.
> De kleine longworm (bv Muellerius capillaris) komt bij het schaap ook niet veel voor en veroorzaakt in de regel geen klinische verschijnselen; ze ondervinden er geen last van.
Hoesten bij lammeren in de zomer heeft dus meestal een andere oorzaak. Vaak is er sprake van zomerlongonsteking, waarbij verschillende bacteriën een ontsteking in het longweefsel veroorzaken. Een behandeling met een passend antibioticum is hierbij geïndiceerd. Vaccinatie ter preventie tegen zomerlongontsteking is mogelijk.
Zie ook dit artikel over zomerlongontsteking (pasteurellose): https://www.hetschaap.nl/artikelen/pasteurellose-of-zomerlongontsteking/