De uier van één van mijn schapen blijft alsmaar groeien. Het schaap is niet gedekt en er liep ook geen ram in de buurt. Is het schijndracht?
Lezersvragen
Uier groeit maar schaap is niet gedekt, is het schijndracht?
Eén reactie op “Uier groeit maar schaap is niet gedekt, is het schijndracht?”
Geef een reactie
Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!
Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!
Maarten Pieterse, specialist gezondheidszorg kleine herkauwer over pseudolactie:
Bij schijndracht moet er met behulp van een echo de baarmoeder gecontroleerd worden om te zien of deze gevuld is met vocht. Een uier dat steeds groter wordt, kan ook ontstaan door hormonale prikkeling, uierontsteking en prikkels van buitenaf zoals brandnetels, distels, scherp gras en stekende muggen.
De uier zal steeds groter worden en irriteren doordat er meestal een uierontsteking bij zit en de grote uier langs de poten of over de grond schuurt en steeds meer geïrriteerd raakt. Men probeert het vaak te stoppen door het uier goed leeg te trekken. Meestal komt er geen melk uit maar alleen een waterige vloeistof, soms met vlokjes! Het alleen leegtrekken leidt meestal niet tot succes. Vele mogelijkheden kunnen de behandeling helpen, zoals op stal zetten, schraal voeren en injectoren ter behandeling van uierontsteking (mastitis) te gebruiken. De prikkels van de uier moeten worden voorkomen! Soms heeft men succes met hormoontabletten, die gebruikt worden bij schijnzwangere honden. Om verkoeling en prikkel vermindering kan men de uier ook een paar dagen insmeren met corticosteroïeden zalf (Hydrocortiderm®). Samengevat: schraal voeren, prikkelingen voorkomen, uierontsteking behandelen met een goede effectieve injectie tegen uierontsteking (Revozyn®) of met uierinjectoren. Veel therapieën zijn erin omloop. Maar als het echt niet op kortere termijn lukt en de aandoening alleen maar erger lijkt te worden dan moet een kundige dierenarts gevraagd worden het uier te amputeren. Hiermee wordt het probleem opgelost, maar wegen de kosten op tegen de baten?