Ga naar hoofdinhoud
Lezersvragen

Veel last van ecthyma en uierontsteking, hoe kan dit?

Antwoord

Ecthyma, zere bekjes of bekschurft is een virusinfectie veroorzaakt door een virus dat behoort tot de pokkenvirussen.

Ecthyma, zere bekjes of bekschurft is een virusinfectie veroorzaakt door een virus dat behoort tot de pokkenvirussen. Het geeft korstjes rondom de lippen en neus, maar ook het tandvlees is vaak aangedaan. Ook zijn er soms korstjes te vinden op de buik of aan de poten. De infectie kan naar binnen slaan en beschadigingen geven aan de slokdarm of binnenzijde van de pens. Als lammeren met ecthyma drinken bij de ooi, kan het virus aanslaan aan de uier van de moederdieren. Door beschadigingen aan de speen, kunnen bacteriën via het slotgat het uierweefsel binnen dringen en zo een uierontsteking veroorzaken.

In de meeste gevallen herstellen de dieren vanzelf. Insprayen met bijvoorbeeld een jodiumoplossing kan het indrogen van de korstjes versnellen. Ooien met uierontsteking hebben direct een behandeling nodig met antibiotica en ontstekingsremmers. Er een vaccin beschikbaar, genaamd ecthybel, wat zowel bij de lammeren als bij de ooien toegepast kan worden. Dit kan ook als noodenting worden ingezet. Ecthyma is een zoönose, wat betekent dat ook mensen geïnfecteerd kunnen worden. De ziekte staat bij mensen bekend onder de naam orf en geeft een pijnlijke woekering op de vingers of handen.

Met dank voor reactie aan dierenarts Christien Rijpkema-Hoekert. 

 

Hieronder kun je reageren op deze lezersvraag. Reacties worden door redactie gemodereerd voor
publicatie. Bekijk de spelregels.

Zelf een vraag stellen voor deze rubriek? Dat kan natuurlijk ook. Vul dan het formulier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!