Ga naar hoofdinhoud

Kweeklamsvlees mogelijke ontwikkeling

Foto: David Parry / PA Wire

De eerste hamburger van gekweekt vlees uit het laboratorium van Maastricht Universiteit is in Londen gepresenteerd. Het kweekvlees ligt volgens professor Mark Post over tien tot twintig jaar in de schappen naast het reguliere vlees. Ook lamsvlees behoort volgens hem tot de mogelijkheden.

De textuur van de eerste kweekvleesburger is gelijk aan die van vlees. Dat zei de Oostenrijkse foodonderzoeker Hanni Rützler, die als eerste de in Londen kweekvleesburger mocht proeven. De structuur en het mondgevoel is wel hetzelfde als bij vlees, stelde de Amerikaan Josh Schonwald, schrijver van The Taste of Tomorrow. “Ook de bite is hetzelfde als die van een hamburger.” Beiden waren positief over de eerste burger.

Rützler stelde wel dat de hamburger wat minder sappig is, omdat er geen vet in zit. Mark Post van Maastricht Universiteit stelde dat er inderdaad geen vet in zit en dat vet van belang is voor de smaak en de sappigheid. Hij noemde het toevoegen van vet de volgende stap in het kweekproces.

Het duurt nog even voordat het in de supermarkt ligt. Momenteel hangt er nog een te groot kostenplaatje aan. Volgens Post zou dit nog tien tot twintig jaar duren.

De eerste kweekvleesburger bestaat uit gekweekte rundercellen, met voor de kleur wat rodebietensap en saffraan, en verder wat broodkruim en bindmiddel, legde Post uit. De groei van de cellen van de hamburger duurde 3 maanden. de Britse kok Richard McGeown, bereidde de burger afgelopen maandag in Londen met zonnebloemolie en en beetje boter voor de karamellisatie.

Het vlees is gemaakt uit cellen uit de schouder van een koe. Naast rundvlees kan ook lamsvlees, kippenvlees en vis worden gekweekt in een petrischaaltje, stelde Post.

Bron: evmi

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!