Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer dat gebeurt.
Brussel wil dat de wolf van een ‘strikt beschermde status’ naar een ‘beschermde status’ gaat. Het gaat volgens de minister nog lang duren voor het zover is, want het verdrag van Bern moet worden aangepast om de statusverlaging mogelijk te maken. Van der Wal wil een beheersbare situatie voor de wolf in Nederland. “Het verlagen van de beschermde status helpt daarbij. Het geeft op termijn meer flexibiliteit en mogelijkheden om te werken aan die beheersbare situatie. De wolf blijft beschermd”, benadrukt ze.
Advies RDA: landelijke uitvoeringagenda opstellen
Minister Van der Wal had daarnaast de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) gevraagd om een maatschappelijke dialoog te organiseren over samenleven met wolven en hier vervolgens een advies over uit te brengen. Het advies van de Raad voor Dieraangelegenheden is duidelijk: stel samen met de provincies een landelijke uitvoeringsagenda op voor samenleven met wolven. Dit betekent een landelijke langetermijnvisie over de ruimte voor wolven in Nederland, betere bescherming van vee en het instellen van een Landelijk Informatiepunt Wolf. Dat schrijft de minister in haar brief aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van LNV gaat nu in gesprek met de provincies (die verantwoordelijk zijn voor natuurbeheer) over regie in het landelijk gebied om hier een landelijke langetermijnvisie over op te stellen. “Uitgangspunt is een inrichting waarbij er zowel voldoende natuurlijke ruimte is voor de wolf als een veilige plek voor gehouden dieren zoals schapen.”
Beheersbare situatie
Minister Van der Wal is blij met het advies van de Raad: “De terugkeer van de wolf naar Nederland is goed voor de biodiversiteit, maar leidt ook tot zorgen en angst. Het is een goed en gebalanceerd advies dat rekening houdt met alle gevoelens, meningen en visies in onze samenleving rond de wolf. Het ministerie en de provincies kunnen hiermee aan de slag zodat er een beheersbare situatie ontstaat. Als we alle mogelijkheden slim benutten, kunnen we makkelijker samenleven met wolven. Dat is goed voor de wolf als beschermde diersoort en doet recht aan de angst en zorgen van burgers en boeren.”
Ondersteuning dierhouders bij bescherming vee
Het ministerie van LNV zal ook met de provincies in gesprek gaan over het verder ondersteunen van dierhouders bij de bescherming van hun vee tegen wolvenaanvallen, vanwege de belangrijke rol die de provincies hierin spelen. De Vlaamse situatie, waar het aantal dieren dat door wolven wordt doodgebeten al 2 jaar daalt, laat zien dat het laagdrempelig aanbieden en stimuleren van het gebruik van wolfwerende rasters nodig is voor een betere bescherming van gehouden dieren.
In de kamerbrief staat ook: Door het goed beschermen van gehouden dieren kan schade worden voorkomen. Preventiemaatregelen die dierhouders kunnen treffen staan beschreven in het interprovinciaal wolvenplan. Om duidelijkheid te geven over de minimale maatregelen die dierhouders moeten nemen, werkt het ministerie samen met de NVWA, provincies en stakeholders aan het nader invullen van de wettelijke norm uit artikel 1.6 Besluit houders van dieren.
Landelijk Informatiepunt Wolf
De aanwezigheid van wolven roept angst op bij burgers en dierhouders. Minister Van der Wal neemt die angst heel serieus en wil helpen om deze te verminderen, meldt een persbericht van het ministerie. Daarom onderzoekt zij samen met de provincies en stakeholders de mogelijkheden van het Landelijk Informatiepunt Wolf voor het verbeteren van de informatie over samenleven met wolven en het omgaan met angsten. Zij kijkt ook of het Landelijk Informatiepunt Wolf kan worden uitgebreid met een meldpunt en/of kenniscentrum.
Van der Wal: “Het is aan het volgende kabinet om concreet invulling te geven aan het advies van de Raad, zowel inhoudelijk als financieel. De landelijke uitvoeringsagenda voor samenleven met wolven zal ook zo goed mogelijk moeten aansluiten op het interprovinciale wolvenplan van de provincies.”
“Een eventuele verandering van de beschermde status onder het verdrag van Bern heeft niet meteen gevolgen voor de juridische bescherming van de wolf in Nederland. Daarvoor is eerst nog aanpassing van de Europese Habitatrichtlijn en nationale wetgeving nodig. Tot die tijd blijft de wolf strikt beschermd volgens de huidige regels”, schrijft de minister.