In 2012 zijn ruim veertigduizend geïmporteerde schapen niet in de landelijke I&R-databank terechtgekomen. De Voedsel- en Warenautoriteit gaat uitzoeken hoe dit mogelijk is.
De fout is ontdekt door de Gezondheidsdienst voor Dieren. Die rapporteert jaarlijks de sterfte op schapenbedrijven en gebruikt daarvoor een aantal eigen bestanden, plus die van de I&R en het Europese systeem Traces waarin Europese diertransporten worden vastgelegd. Volgens Traces zijn er in 2012 66.325 schapen in ons land geïmporteerd maar zijn er slechts 24.864 in de centrale I&R-databank terechtgekomen.
De ontvanger van de dieren in ons land is verantwoordelijk voor aanmelden in de centrale I&R-databank. Blijkbaar is dat in veel gevallen niet gebeurd.
Volgens Piet Vellema van de GD hebben er daardoor tienduizenden schapen in ons land rondgelopen die niet in de I&R voorkwamen. Hij vindt dat zorgelijk. In 2012 zijn er opvallend veel schapen geïmporteerd uit Estland, Letland en Roemenië. De GD is daar extra alert op omdat in die landen een blauwtongvariant voorkomt die in ons land nog niet is geconstateerd.
Of de ontbrekende importschapen al geslacht zijn of nog leven, is niet bekend. 78% van alle importschapen kwam hier om te worden afgemest, 21% voor de slacht en 1% voor de fokkerij. Voor elke categorie zijn aparte eisen. De GD merkt vaker dat wordt geprobeerd fokdieren als slachtdieren te importeren. “Het is een poging om aan de hogere eisen voor fokschapen te ontkomen”, zegt Vellema.
De NVWA gaat uitzoeken hoe het gat tussen de importcijfers van Traces en de IR-databank kan zijn ontstaan. Mogelijk denken importeurs dat er een automatische koppeling tussen beide systemen is maar dat is niet het geval.
Overigens is de sterfte onder schapen in 2012 iets hoger dan een jaar eerder. De GD denkt dat het komt door schmallenberg en leverbot.
Niet alleen de ontvanger zit fout. Ook bij de centrale I&R-databank gaat het niet altijd goed. Vorig jaar juli zelf een stamboektexelaar op officiële wijze ingevoerd, maar na verschillende pogingen van onszelf en van een medewerker van het stamboek stond het dier er nog steeds niet in. Contact opgenomen met de centrale databank, maar helaas geen resultaat. In oktober vorig jaar kregen we I&R-controle, we legden ons ‘probleem’ voor aan de controleur en hij heeft persoonlijk het dier er ingezet en hij stond eindelijk op de stallijst. Einde verhaal? Helaas, afgelopen zaterdag naar de keuring met onder andere deze ram. Aangemeld naar de keuringslocatie en wat verschijnt er op het scherm? Voor dit dier is op dit betreffende UBN geen aanvoer- en of geboortemelding gedaan! De controleur heeft hem er zelf opgezet! Hoe kan dit? Vraag het mij niet. Uiteindelijk de melding gewoon doorgezet en het dier is gewoon naar de keuring gegaan en daarna ook weer terug op onze stallijst gekomen. Moraal van het verhaal: Het ligt niet altijd aan de ontvanger, binnen de centrale I&R-databank lijkt er ook een probleem te zijn met hoe om te gaan met importdieren. Zolang van beide kanten de problemen niet worden opgelost blijven er dieren ‘zweven’ en kunnen kwaadwillenden hun gang blijven gaan.
De nVwa doet 10 % importcontrole van de TRACES importcertificaten. Dan moet het manco er toch uitkomen?