Ga naar hoofdinhoud

Haemonchus slaat toe

De rode lebmaagworm Haemonchus contortus lijkt dit jaar hard toe te slaan. De Gezondheidsdienst voor Dieren zegt ernstige problemen te zien.

De GD ziet sinds eind juni een duidelijke stijging van besmettingen. Veel lammeren die voor sectie worden aangeboden blijken besmet met de lebmaagworm. Ook mestonderzoek toont aan dat op veel bedrijven deze maag-darmworm ernstige problemen geeft.

De rode lebmaagworm Haemonchus contortus is een serieus probleem voor schapen in ons land. Dat probleem blijkt elk jaar groter te worden. Wormmiddelen werken niet goed meer door resistentie.

Een besmetting met deze wormsoort valt vaak pas laat op. De lammeren krijgen geen diarree maar bloedarmoede.

7 reacties op “Haemonchus slaat toe

  • gert

    Misschien een idee om uit de ubn-bijdrage een bedrag te reserveren voor meer onderzoek? Ik ben bang dat we anders over niet te lange tijd een enorm probleem hebben met het gevolg dat nog meer mensen besluiten om te stoppen met schapen houden.

  • José

    Helemaal mee eens, maar ik denk dat we achter de wagen aan lopen. Het is al meerdere jaren een probleem dat geldt ook voor het ontwormen. Een aantal jaren terug had ik gelezen dat ze met een nieuwe entstof bezig waren, maar hoor hier helemaal niets meer over.

  • jw

    Hiervoor is het potje diergezondheidsfonds toch! En anders gewoon binnenhouden.

  • B A van Wijncoop

    Nederland is niet meer interessant voor de farma industrie, de handel in wormmiddelen zit op slot. Om nieuwe middelen toe te laten of te ontwikkelen gaat de industrie ons land voorbij en komen de schapenhouders in de problemen.

  • Dick

    Oude schapen voor naar buiten gaan ontwormd met zolvix daarna elke drie en na juni elke twee weken schone weide, bijna niet ontwormd lammeren groeien goed door.

  • Leo van Merwijk

    Barber vax uit Australië en UK. Kan hier ook gemakkelijk gemaakt worden door haemonchus uit gestorven dieren te isoleren en te gebruiken voor een vaccin. Mijns inziens een taak voor de GD.

  • Leo van Merwijk

    Nu iedere 10 tot 14 dagen omweiden. Daarna bloten en slepen van de wei en pas na minimaal 6 weken terug op de betreffende weide. En nog steeds haemonchusbesmetting. Cydectin helpt nog wel. Zolvix lijkt onvoldoende te helpen bij ons. Levamisole gaat nog redelijk. Ik houd 5 tot 10% van de dieren aan als refugee. Deze dieren worden dus niet ontwormd om resistentie van de haemonchus tegen ontwormmiddelen tegen te gaan. Wij gebruiken de dieren met een goede conditie als refugee.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!