Ga naar hoofdinhoud

GD start grootschalig onderzoek naar blauwtong-antistoffen

Royal GD start een uitgebreid onderzoek om meer inzicht te krijgen het percentage dieren dat inmiddels antistoffen heeft ontwikkeld tegen het blauwtongvirus. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van LNV en enkele sectorpartijen.

Doel van het onderzoek is om vast te stellen welk percentage van de runderen en schapen antistoffen heeft. Tot nu toe is alleen bekend uit kleinschaliger onderzoek dat het aandeel antistoffen waarschijnlijk laag is, maar exacte cijfers zijn er niet.

Bloedonderzoek bij ingestuurde monsters

Voor het onderzoek bij schapen wordt bloedonderzoek uitgevoerd op al ingestuurde monsters voor zwoegerziekte-onderzoek en de monitoring op Brucella melitensis. Voor dit onderzoek is Nederland verdeeld in twintig regio’s en de GD zoekt zelf in elke regio 25 schapenhouders die deel willen nemen. De schapenhouders worden persoonlijk geïnformeerd en krijgen de keuze om de uitslag van hun eigen bedrijf te ontvangen. 

Voor het onderzoek bij runderen op melkveebedrijven wordt op basis van tankmelkmonsters van alle bedrijven in Nederland een schatting gemaakt van het percentage melkkoeien met antistoffen tegen BTV-3. De GD maakt ook hier gebruik van bestaande monsters. Voor het onderzoek worden alle gegevens anoniem verwerkt. Melkveehouders worden geïnformeerd en krijgen de keuze  om de uitslag van hun eigen bedrijf te ontvangen.

Vragenlijst over maatregelen

Naast het tankmelk- en bloedonderzoek komt er een vragenlijst over de maatregelen die veehouders vorig jaar tegen blauwtong hebben ondernomen. Alle melkveehouders en de geselecteerde schapenhouders ontvangen een persoonlijk bericht met een link naar de vragenlijst. Voor het onderzoek worden alle gegevens anoniem verwerkt.

Maatregelen tegen blauwtong

Met de resultaten wil de GD een inschatting geven van het percentage bedrijven en het percentage melkkoeien en schapen met antistoffen tegen BTV-3 in hun eigen regio. Daarnaast levert dit onderzoek hopelijk meer informatie op over mogelijke beschermende maatregelen en het effect hiervan. Bron: GD.

Lees ook:

.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!