Ga naar hoofdinhoud

Garantiefonds gestart om blauwtongvaccin naar Nederland te krijgen

Een nieuw garantiefonds moet farmaceuten zekerheid geven over het aantal doses dat Nederland afneemt van een erkend blauwtongvaccin. De Nederlandse overheid wil namelijk zelf niet garant staan voor die afname. De NSFO heeft daarom samen met de Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland een garantiefonds opgericht.

Het idee is dat dierhouders een bedrag toezeggen en dat bedrag wordt alleen afgeschreven als het nodig mocht zijn wanneer blijkt dat er onvoldoende vaccinatiebereidheid is onder dierhouders en farmaceuten daardoor afhaken met leveren. Het fonds kan alleen worden aangesproken door leveranciers die op tijd een effectief en toegelaten vaccin op de Nederlandse markt brengen en ook voldoende en betaalbare vaccins aanleveren.

Achter het net vissen

De organisatie hoopt te voorkomen dat de schapenhouderij in Nederland achter het net vist doordat vaccins naar landen gaan waar overheden actiever meedenken. “Nederlandse schapenhouders kunnen de farmaceuten met een goedgevuld garantiefonds laten zien dat er een breed draagvlak is om vaccins in te kopen.”

Reinard Everts van de NSFO: “Als alle testen voor het blauwtongvaccin goed worden afgerond en de overheid de registratieprocedure vlot weet af te handelen, kan er aan het begin van de zomer een nieuw blauwtongvaccin beschikbaar zijn. Technisch gezien is dat bijzonder snel, maar onze vrees is dat een nieuwe opleving van het blauwtongvirus eerder zal plaatsvinden. Bovendien zien we ook in de landen om ons heen besmettingen. Het is cruciaal dat we er vanuit Nederland alles aan doen om vooraan te staan bij de verdeling van de vaccins. Daarbij helpt het om de farmaceuten garanties te kunnen geven voor voldoende afname van vaccins.” 

Einddoel fonds is 1 miljoen euro

Wanneer er een beroep wordt gedaan op het Garantiefonds blauwtongvaccin zullen de partijen daarover voorafgaand aan de automatische incasso alle deelnemers communiceren. Wanneer er geen beroep wordt gedaan op het garantiefonds zal de toestemming voor de automatische incasso komen te vervallen. Het einddoel is om toezeggingen voor 1 miljoen euro bij elkaar te harken.
Een deelnemer koopt dus geen vaccins in, dat verloopt altijd via de eigen dierenarts zodra de vaccins beschikbaar zijn.

Vooraan staan

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter schapenhouderij LTO Nederland en onderdeel van het KOS: “Na al het duwen en trekken aan het vaccin, doe ik nu een ernstig beroep op de sector om dit te steunen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen, dat er niet weer duizenden schapen zullen sterven aan blauwtong. De Nederlandse schapen moeten vooraan staan bij de verdeling van het vaccin.” Vorig jaar stierven 51.819 schapen en 7.735 runderen aan blauwtong.

Eerste bedragen binnen

Corry de Veer, schapenfokker in Utrecht heeft al een bedrag toegezegd. “80 procent van mijn schapen heeft blauwtong type 3 gekregen, heel heftig. Hier moet een vaccin voor komen en ik heb alvast 250 euro toegezegd.” Ook Erik van Norel is positief over het garantiefonds, hij is schapenfokker in Gelderland. “Wij willen de gevolgen van blauwtong echt niet nog een keer meemaken en daarom willen wij zo snel mogelijk een vaccin. Wij hebben inmiddels 1.500 euro toegezegd.”

Lees ook:

4 reacties op “Garantiefonds gestart om blauwtongvaccin naar Nederland te krijgen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!