Ga naar hoofdinhoud

Fokkers zetten flinke stappen in wormresistentie

De NSFO startte in 2017 ook met het testen van andere schapenrassen dan Texelaars op wormresistentie, waaronder Noordhollanders.

De NSFO startte in 2015 met het fokken van wormresistente schapen. Er is veel vooruitgang geboekt; voor 46.806 dieren is een fokwaarde voor wormresistentie bepaald. Dat leidt tot veel minder ontwormen. Helemaal niet meer ontwormen, dat lukt echter niet altijd. Wat is het resultaat tot nu toe?

Het beperken van worminfecties bij schapen is belangrijk om zieke dieren, verminderde groei, sterfte en hoge medicijnkosten te voorkomen. Vanwege resistentie tegen wormmiddelen, is fokken op wormresistentie een betere en preventieve optie voor minder worminfecties. Ook al omdat door klimaatverandering (warmer en natter) de worminfectiedruk hoog blijft.

Ambitie voor 2030

“In 2030 lopen er schapen in Nederland die ongevoelig zijn voor maagdarmwormen.” Dat was de ambitie van de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO) in 2015. In dat jaar startte NSFO met een programma om Texelaars te fokken met wormresistentie tegen Haemonchus conturtus of rode legmaagworm, Trichostrongylus en Teledorsagia. Hierin werkt ze samen met de Faculteit Diergeneeskunde en met Wageningen University & Research. Wat zijn de resultaten tot nu toe?

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!