De eerste besmetting met blauwtong in 2024 is officieel vastgesteld. Deze besmetting is bij een ongevaccineerd schaap in het Gelderse Ommeren. De besmetting staat inmiddels ook op de kaart van de NVWA met nieuwe blauwtongbesmettingen van 2024.
Demissionair landbouwminister Piet Adema vertelde over dit geval tijdens het debat in de Tweede Kamer: “Het schaap behoort tot een inmiddels gevaccineerde kudde van 34 dieren. De gehele kudde werd gevaccineerd tegen blauwtong, maar op de dag van vaccineren was het betreffende dier al ziek.”
Het dier vertoonde ziekteverschijnselen van blauwtong, waarna het is getest op het blauwtongvirus, die test bleek positief. De andere schapen vertoonden op dat moment en ook in een later stadium geen ziekteverschijnselen. “Het zieke dier heeft pijnstilling gehad en het eet weer. Het had lichte blauwtongklachten zoals kwijlen”, aldus de behandelend dierenarts.
De GD blijft erop hameren dat schapen- en veehouders verdenkingen melden, blauwtong is een meldingsplichtige ziekte.
Vaccinaties rundvee
Er zijn nu drie vaccins beschikbaar tegen infecties met serotype 3. Volgens de landbouwminister ligt de vaccinatiebereidheid bij schapenhouders op 95 procent. Dierenartsen zijn nu vooral nog bezig met de rundveevaccinaties. Om blauwtong helemaal uit ons land te kunnen bannen moet ook een groot deel van de runderen worden gevaccineerd, rundvee dient als reservoir voor deze ziekte. Blauwtong is geen bestrijdingsplichtige ziekte en enten is dan ook niet verplicht. Koeien sterven minder snel aan blauwtong maar wel kan de weerstand van het dier flink afnemen, ook de melkgift heeft vaak onder de ziekte te lijden.
Wanneer BTV-3 in ons land blijft ronddolen, zullen de schapen ieder jaar opnieuw moeten worden gevaccineerd. In 2018 is het blauwtongvirus type 8 door vaccinaties geheel verdwenen uit Nederland.
Op Nederlandse melkveebedrijven heeft gemiddeld zo’n 20 procent van de melkkoeien antistoffen tegen BTV-3. Dat is de inschatting van Royal GD op basis van een landelijk tankmelkonderzoek. Bij schapen is dit gemiddeld 10 procent, in de kerngebieden waar blauwtong heerste vorig jaar ligt dat op een kwart.
Lees ook: