Ga naar hoofdinhoud

Een groot schaap is niet altijd een beter schaap

Wereldwijd worden schapen steeds groter. Oorzaken zijn de grote showdieren en selectie op jeugdgroei. Die grote beesten geven vaak problemen. Het roer moet om maar dat is niet zo makkelijk.

Tekst: Margreet Welink. Foto’s: Henk Riswick, Ria Hoekstra, Pixabay

Het lijkt een simpel en aantrekkelijk optelsommetje: hoe groter een schaap hoe groter de productie. Er kan meer vlees aan, meer wol en er is ruimte voor meer lammeren. Ideaal, zou je zeggen. Toch wordt bij verschillende stamboeken de discussie gevoerd of dieren nog groter moeten worden of juist niet. Ook bij het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek is de vraag actueel. Voorzitter Art Lobs: “Het merendeel van onze leden is van mening dat de grens inmiddels bereikt is. Sommige ooien zijn 90 centimeter hoog, zulke heb ik zelf ook. Dat is wel indrukwekkend maar het wordt tegelijk ook onhandig. Grote dieren vreten meer, het scheren wordt lastiger en je hebt meer stalruimte nodig.”

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!