Het Duitse autovaccin tegen blauwtong blijkt niet veilig en is per direct van de markt gehaald. Er zijn na de eerste testvaccinaties enkele dieren ziek geworden en na aanvullend onderzoek blijken de dieren positief te testen op het blauwtongvirus.
De verwachting is dat het vaccin het blauwtongvirus heeft overgedragen aan de gevaccineerde dieren – een bekend risico bij autovaccins. Alle Nederlandse (en ook Duitse) dierenartsen die het autovaccin hadden besteld hebben een brief gehad van de Duitse farmaceut dat het vaccin per direct uit de markt wordt gehaald en dat de leveringen teruggehaald worden. Hoeveel dieren inmiddels zijn gevaccineerd is niet bekend.
Er was de afgelopen weken veel te doen over de inzet van dit autovaccin in Nederland. Maandag zijn er nog kamervragen gesteld door de BBB aan LNV-minister Adema over gebruik van het vaccin in Nederland.
Onduidelijk hoe dit kon gebeuren
Dierenarts Reinard Everts was een voorvechter van de inzet van het Duitse autovaccin. “Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is mij geheel onduidelijk. Het Duitse bedrijf waar dit vaccin gemaakt is, heeft een zeer goede internationale reputatie voor het maken van autovaccins. Ze hebben veel ervaring, dat het zo zou lopen had ik zeer zeker niet verwacht. Hoe Duitsland deze situatie nu gaat aanpakken met de al gevaccineerde dieren is op dit moment ook nog niet duidelijk. Wat wij wel zeker weten is dat we nu echt moeten wachten tot begin juni het eerste commerciële vaccin op de markt komt.”
Terughoudend
De beroepsorganisatie voor dierenartsen (KNMvD) gaf vorige week al aan dat ze – ondanks begrip voor de bestellingen van dierenartsen – ook begrip hadden voor de terughoudendheid van de LNV-minister om het autovaccin niet toe te laten. Joost van Herten: “Er is nu eenmaal altijd een risico op veiligheid en op effectiviteit bij zo’n autovaccin. Wel is inderdaad de betreffende Duitse vaccinfabrikant niet de eerste de beste. We hopen vooral dat er heel snel een nieuw, regulier blauwtongvaccin komt.”
Lees ook: