Ga naar hoofdinhoud

Drenthe en Gelderland werken aan plan om probleemwolf te schieten

Een probleemwolf mag afgeschoten worden als het een aantal keren goed beschermde dieren heeft aangevallen, en dat binnen dezelfde gemeente en in een periode van drie weken.

Drenthe en Gelderland zijn de eerste twee provincies die de probleemwolven gaan aanpakken en werken momenteel aan een uitvoeringsplan. Een wolf is een probleemwolf als het een aantal keren goed beschermde dieren heeft aangevallen, en dat binnen dezelfde gemeente en in een periode van drie weken.

“In Duitsland hebben ze al veel meer ervaring. Die kennis proberen we naar Nederland te halen”, zegt gedeputeerde Egbert van Dijk op dvhn.nl. “De frustratie, chagrijn, woede, verdriet en onmacht, zijn groot. In Drenthe hebben we veel schapenboeren die hier hun boterham mee verdienen. Ik kan me heel goed voorstellen dat sommige boeren niet meer goed weten hoe je nog je bedrijf in de benen kunt houden.”
In Frankrijk mogen dit jaar 209 wolven afgeschoten worden. Dat is net als voorgaande jaren 19 procent van het aantal aanwezige wolven in het land. Wolven doodden in het afgelopen jaar naar schatting 12.000 landbouwdieren in Frankrijk.

Wie de wolf in Drenthe gaat schieten weet Van Dijk nog niet en dat blijkt ook een lastige beslissing. “Er is bijna niemand die het durft. Helemaal na alles wat de burgemeester van Westerveld, Rikus Jager, over zich heen heeft gekregen. Hij wordt bedreigd en is aangeklaagd. Dat is echt niet grappig.”

April of mei

Drenthe loopt daarmee vooruit op het vernieuwde wolvenplan waar Interprovinciaal Overleg (IPO) al tijden aan werkt. Ook Gelderland heeft een vernieuwde aanpak inmiddels besproken in de Provinciale Staten. “Het klopt dat wij voornemens zijn om een probleemwolf die twee keer beschermd vee aanvalt, gaan schieten”, zegt gedeputeerde Harald Zoet in een reactie. “Inmiddels hebben wij de Faunabeheereenheid opdracht gegeven protocollen hiervoor te vervaardigen. Wij verwachten dat wij zo rond april of mei dit jaar hiermee kunnen gaan starten.”

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!