Ga naar hoofdinhoud

Doorbraak: Wolterra eerste erkende biologische wolkorrel

"We merken dat veel mensen wolkorrels vooral een sympathiek product vinden,"

Biologische boeren, kwekers en tuinders mogen voortaan officieel gebruikmaken van de wolkorrels van Wolterra. Dit bedrijf verwerkt vervuilde wol tot mestkorrels. Dirk Jan van Dalfsen: “Na verschillende audits te hebben ondergaan, meerdere monsters verstrekt te hebben, en vooral, in spanning af te hebben gewacht, ontvingen we onlangs het grote nieuws. Een belangrijke mijlpaal, omdat er in Nederland nog geen andere wolpellet-aanbieder is die mag leveren aan biologische boeren.”

“2025 begon bij ons met een knal”, vertelt Van Dalfsen enthousiast. “Een vrolijke knal welteverstaan. Om prcies te zegen: onze wolkorrels zijn officieel gecertificeerd voor het gebruik in de biologische landbouw volgens de EU-verordening 2018/848. Onze wolkorrels staan bij de biologische toezichthouder Skal nu op de zogenaamde inputlijst van B-meststoffen. Doordat we nu op deze lijst staan, weten biologische boeren, kwekers en tuinders dat ze gebruik mogen maken van onze wolkorrels. Zij mogen voor maximaal 30 procent aan B-meststoffen gebruiken in hun bedrijfsvoering.”

‘Niet zo maar iets’

Het heeft twee jaar geduurd voordat de certificering rond was. “De wolkorrels worden gemaakt van vervuilde wol en zijn een dierlijk restproduct. Er kan bijvoorbeeld mest inzitten. Vandaar dat de normen heel erg streng zijn”, vertelt Van Dalfsen. Bij zo’n certificering zijn meerdere en ook internationale organisaties betrokken. “Allereerst onderzocht FiBL, het internationale onderzoeksinstituut voor biologische landbouw, of onze wolkorrels biologisch zijn of niet. Zij brachten een positief advies uit aan Skal. Om uiteindelijk toegevoegd te worden aan de Skal-iijst, was ook nog de officiële erkenning van de NVWA nodig. Zij schakelden hierbij een geaccrediteerd laboratorium in, die onze monsters onderzocht volgens de NEN-voorschriften. Gelukkig volgde na dit onderzoek de NVWA-erkenning. Nee, het is echt niet zo maar iets”, zegt hij lachend.”

Sympathiek product

Het bedrijf verwerkt de wol nu nog grotendeels handmatig maar met deze certificering op zak zal het bedrijf de verwerking van schapenwol zeker gaan opschalen. Van Dalfsen blijft voorzichtig: “Ik noem geen aantallen, verwachtingen of wat dan ook. Dat moet je dan allemaal weer waarmaken. We zijn zoals we zijn, we blijven zoals we zijn, we forceren niets en zien wel hoe het gaat lopen en hoe groot het wordt. We merken dat veel mensen het vooral een sympathiek product vinden, het schaap als ultiem kringloopdier. Elke stap is er eentje.”

Lees ook:

Het Schaap van eind februari bevat een uitgebreid 4-pagina-artikel over vaccinatiestrategie. Proefabonnement?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!