Ga naar hoofdinhoud

Dirk Jan van Dalfsen: ‘Mestkorrels van vervuilde wol’

"We merken dat veel mensen wolkorrels vooral een sympathiek product vinden,"

Als schapenscheerder in Ermelo en omgeving bleef hij steeds vaker met tweede kwaliteit wol zitten. Tegelijkertijd hoorde hij in de wandelgangen van de plaatselijke politiek de roep om circulariteit luider worden. Eén plus één is twee dacht Dirk Jan van Dalfsen: hij verwerkt vervuilde wol tot mestkorrels.

HOE WERKEN DE KORRELS VAN WOL?

“Je kent vast wel die vervuilde stukken die overblijven na het scheren. Buikwol en plukken rond de staart bijvoorbeeld, met een klontje stront erin. Daar persen we pellets van. Die korrels kun je gebruiken als meststof. Ze bevatten voor zo’n tien maanden aan voedingstoffen en eenmaal ondergewerkt in de grond, verbeteren ze de structuur en het waterbergend vermogen. Uiteindelijk zetten wormen de vezels om in humus.”

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!