Ga naar hoofdinhoud

Boonzaaijer wint kaaskeuring

Melkschapenhouderij Boonzaaijer maakte de beste schapenkaas van Nederland. De belegen kaas van dit bedrijf kreeg de meeste punten van de jury tijdens de kaaskeuring in Ermelo.

De winnende belegen kaas van melkschapenhouder Gerrit Boonzaaijer uit het Utrechtse Achterberg scoorde 95 punten. Volgens de jury had deze kaas een heel goede geur en smaak. Daarnaast zag de kaas er goed uit en had die een goede consistentie. Er viel nauwelijks iets op deze schapenkaas aan te merken.

De oude kaas van melkschapenbedrijf De Kooihoek uit het Gelderse Exel, winnaar van de vorige schapenkaaskeuring twee jaar geleden, kwam net iets te kort voor de eerste plek. De keurmeesters Tineke van der Haven en Janus Boer gaven deze kaas 94 punten.

Derde werd de extra belegen kaas van Nico en Irma Verduin uit het Noord-Hollandse Winkel met 93 punten.

Een eervolle vermelding ging naar de jonge kaas van De Vreugdehoeve uit Zwolle. Deze kaas van Marianne van Assen kreeg 92 punten. En eveneens een eervolle vermelding voor de belegen kaas van De Kooihoek met 92 punten.

Verder kregen de jonge kaas van Boonzaaijer 91 punten, de jonge kaas van J.W. Bakker van Texel 90 punten, de kruidenkaas van De Kooihoek 89 punten, de jong belegen kaas van Ouwendorperhoeve uit Garderen (Gld.) 88 punten en de extra belegen kaas van Bakker 84 punten.

Bij de kaaskeuring wordt er gekeken naar 5 criteria: uiterlijk, consistentie, geur, smaak en doorsnede. Geur en smaak wegen het zwaarst bij de beoordeling.

De kaaskeuring, die afgelopen zaterdag in Ermelo tijdens het evenement Dag van het Schaap plaatsvond, is de enige schapenkaaswedstijd in Nederland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!