Ga naar hoofdinhoud

‘Blijf fokken op scrapieresistentie’

Schapenhouder kunnen het beste blijven selecteren op scrapieresistentie. Dat zegt expert Fred van Zijderveld van het CVI in Lelystad.

Scrapie komt nauwelijks meer voor in Nederland, zo meldt Van Zijderveld. De afgelopen twee jaar zijn er geen gevallen van klassieke scrapie meer gemeld. Ook dit jaar is er nog geen enkele besmetting geconstateerd.

Volgens de expert van het Centraal Veternair Instituut (CVI) in Lelystad komt dat doordat er in ons land veel is geselecteerd op scrapieresistentie. “Het gaat hartstikke goed”, zei hij vorige week tijdens de NTS-jaarvergadering in Nijkerk.

Het besmettelijke prioneiwit kan daarentegen nog op veel plaatsen aanwezig zijn. Het kan drie tot vijftien jaar overleven op weiland. Die besmetting krijgt vrijwel geen kans doordat 69% van de Nederlandse schapen resistent is. Bij 66 tot 80% zou scrapie verdwijnen. Van Zijderveld: “Wat mij betreft wordt het honderd procent. Blijf fokken op scrapieresistentie.”

2 reacties op “‘Blijf fokken op scrapieresistentie’

  • Het advies van Van Zijderveld wijkt af van de laatste internationale inzichten en het EU-beleid. Het is achterhaald en zelfs potentieel gevaarlijk.
    Er zijn duidelijke waarschuwingen vanuit gezaghebbende bronnen voor de mogelijke gevaren die verbonden zijn aan een homogene ARR/ARR populatie. De mogelijkheid bestaat dat ziekteverwekkers zich in de loop der tijd aanpassen aan veranderende omstandigheden (adaptatie). Een homogene ARR/ARR populatie is dan kwetsbaar voor andere vormen van scrapie dan klassieke scrapie, die potentieel ook gevaarlijk voor de volksgezondheid kunnen zijn. Deze inzichten worden ondersteund door de recente ontdekkingen in de EU van vele gevallen van atypische scrapie dat een ander gevoeligheidspatroon heeft dan klassieke scrapie.

  • F.G. van Zijderveld

    Ik ken de heer Six als een fervent en notoir tegenstander van het fokprogramma. Helaas is dit niet gebaseerd op wetenschappelijke gronden.
    Ook nu is zijn reactie herkenbaar, maar slaat hij de plank toch weer ver mis!
    Mijn advies wijkt niet af van internationale gezaghebbende wetenschappers, noch van het EU beleid in deze!
    Er is geen enkele aanwijzing, noch in het veld, noch in laboratoriumexperimenten dat adaptatie van scrapiestammen optreedt aan het ARR/ARR genotype.
    Atypische scrapie is een spontaan optredende aandoening bij oudere schapen en treedt vooral op bij dieren met een AHQ allel of een AFRQ allel. Het is niet besmettelijk van schaap naar schaap en is ook niet een volksgezondheidrisico. Om die redenen zal vanaf 1 juli 2013 de Europese regelgeving worden aangepast en zullen alle bestrijdingsmaatregelen inclusief alle restricties m.b.t. handel tussen EU-landen en import voor atypische scrapie worden opgeheven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!