Ga naar hoofdinhoud

Verkleumd lam: biest en warmte, maar soms even niet

Wat kun je doen bij een verkleumd lam?

Verkleumde lammeren komen niet op eigen houtje weer op temperatuur. Hulp is geboden en snel ook, anders gaan ze dood. Biest en warmte moeten ze hebben. Tenzij het lam héél koud is, dan heeft glucose prioriteit. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een verkleumd lam en hoe warm je een afgekoeld lam op?

Tekst: Margreet Welink, Foto: Henk Riswick

Een pasgeboren lam ziet er kwetsbaar uit en dat is het ook. Als lammeren doodgaan, is dat meestal in de uren vlak na de geboorte. Een van de belangrijkste oorzaken is verkleuming. Een heel rijtje factoren kan die toestand in de hand werken. Welke?

Premium

Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).

Abonnement

Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!