Ga naar hoofdinhoud

Beperkte gevolgen blauwtong op het voorjaar

Schaap met blauwtong.

Het waren spannende maanden. Waar de schapensector begin dit jaar nog in de nasleep zat van wat haar het afgelopen jaar allemaal was overkomen, was de onzekerheid merkbaar van wat er nog weer zou gáán gebeuren. En ondertussen liep de temperatuur op.

In nieuwe situaties probeer je verwachtingen zoveel mogelijk te stoelen op ervaringen die daaraan relateren. Zo ook met het nieuwe serotype blauwtong. In 2006 hadden we in Nederland eerder te maken met blauwtong, toen ging het om serotype 8. Hoewel destijds ook veel zieke schapen werden gezien, bleek de impact van serotype 3 een slag groter. Rekenkundige analyses hebben inzichtelijk gemaakt dat ‘oversterfte’, ofwel de sterfte boven de sterfte die je normaal gesproken zou verwachten, over de gehele periode ruim 55.000 schapen betrof. Een grote meerderheid van de schapen die ziek werden door het virus ging dood; slechts een enkeling wist te overleven.

Vraagtekens drachtige schapen

De uitbraak vond plaats ten tijde van de dekperiode of de schapen waren al drachtig. Grote vraagtekens werden gesteld bij de vraag wat de gevolgen zouden zijn op dragende schapen en de ongeboren lammeren. Tijdens de vorige blauwtonguitbraak bleken de gevolgen gering, maar met een nieuw serotype lagen alle opties weer open. We spitsten de monitoring toe op afwijkingen tijdens de dracht of geboorten. De signalen die werden opgevangen bleken gelukkig gelijk aan voorgaande jaren. Oftewel: de bedrijfsvariatie van meer grote eenlingen bij de één en veel kleine lammeren bij de ander was niet anders dan anders. Signalen over onderontwikkelde lammeren of abortus op grote schaal bleven uit. Wel werd het effect gezien van een verstoord management tijdens de dracht, doordat de aflamperiode moest worden uitgesteld of de gedekte koppels kleiner waren dan anders. En dan wordt met management vooral voeding bedoeld. Op bedrijven waar de aflamperiode anders was verlopen, was er vaak een relatie met het te laat bijvoeren van de dieren.

Stijgende temperaturen

Met de geruststelling dat de gevolgen van de aflamperiode te overzien bleken, namen met het stijgen van de temperatuur de zenuwen weer toe. Experts hielden rekening met het feit dat het virus de winter in Nederland heeft overleefd. Hoelang zou het dan weer duren voordat de eerste gevallen van blauwtong zouden worden gesignaleerd? Vanuit de vorige uitbraak weten we dat het tijd kost om na een winterperiode een geïnfecteerde knuttenpopulatie op te bouwen. Juli is een maand die voorzichtig genoemd wordt waarin we alert moeten zijn op nieuwe infecties. Op moment van schrijven zijn alle verdenkingen van blauwtong bij de NVWA negatief. Een enkele positieve uitslag bevestigd een infectie van vorig jaar.

Effectiviteit vaccin

In razend tempo zijn meerdere vaccins ontwikkeld. En dat is knap werk! De moeilijkheid van het maken van een virus-vaccin werd toonbaar met het inzetten van het Duitse autovaccin. Opnieuw leert de vorige uitbraak ons dat een vaccin bijzonder effectief is in de bestrijding van blauwtong. Dierenartsen laten weten dat de vaccinatiebereidheid onder schapenhouders groot is.

Helaas zijn er op dit moment van schrijven ook weer enkele blauwtongbesmettingen bekend. We zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren. Om te kunnen volgen hoe het virus zich gaat verspreiden, blijft het wel belangrijk om verdenkingen van blauwtong te melden bij de NVWA.

Dan rest mij verder niets dan je een hele leuke maar op gebied van schapen een saaie zomer te wensen.

Lees hier meer blogs van GD-dierenartsen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!