Ga naar hoofdinhoud

Aangiften tegen betrokkenen wolf Wapse ingetrokken

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de betrokkenen in de zaak van de doodgeschoten wolf in Wapse niet te vervolgen. Het onderzoek richtte zich op de burgemeester, een locoburgemeester, de schapenhouder en zijn zoon waar de wolf werd aangetroffen. Ook een politieagent die de wolf doodschoot werd onderzocht.

Er waren aangiften gedaan door onder andere natuurorganisaties voor het gevangen houden, verstoren en doden van de wolf in Wapse. De zaken tegen vader en zoon zijn geseponeerd wegens onvoldoende wettig bewijs en rekening houdend met de omstandigheden. De zaken tegen de burgemeester, locoburgemeester en politieagent zijn geseponeerd vanwege strafrechtelijke immuniteit, omdat hun handelen onder een exclusieve bestuurstaak valt.

Angst voor meer schade

Op 9 juli 2023 bevond een wolf zich in een wolfwerend raster op een perceel met schapen en geiten in Wapse. De eigenaar ontdekte de wolf ’s ochtends en zag dat enkele van zijn dieren waren aangevallen. Hij belde de politie maar volgde hun advies om het hek te openen niet op omdat hij bang was dat het dier meer slachtoffers zou maken onder zijn dieren. De eigenaar betrad later het perceel en werd gebeten door de wolf, die zich vervolgens onder zonnepanelen verschool. De locoburgemeester besloot na overleg de wolf te laten doodschieten door de politie.

Onvoldoende bewijs

Een wolf valt onder de Wet Natuurbescherming en mag alleen onder bijzondere omstandigheden gedood worden, zoals bij acuut gevaar of als het een probleemwolf betreft. In dit geval was er volgens het OM geen levensbedreigende situatie en was de wolf gevangen, wat zorgde voor stressvol vluchtgedrag. Alternatieve interventies waren volgens het OM mogelijk geweest. Het OM zegt: “De man en zijn zoon hielden het hek gesloten wat de wolf gevangen hield en een confrontatie veroorzaakte. We hebben echter onvoldoende bewijs om aan te tonen dat zij hiermee de Wet Natuurbescherming hebben overtreden. Hun angst voor meer schade buiten het hek beïnvloedde hun handelen.”

Het OM noemt ook dat de burgemeester en locoburgemeester anders hadden moeten handelen. Er was geen wolvenexpert geraadpleegd voordat werd besloten de wolf dood te schieten, hoewel er genoeg tijd was om dit te doen volgens het OM. In een gemeente met wolven had een lijst met deskundigen beschikbaar moeten zijn. Alternatieven voor afschot werden onvoldoende verkend.

Aanpassingen

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft in januari 2024 een richtlijn opgesteld voor de omgang met wolven binnen gemeentegrenzen. Hierin staat dat een confrontatie met een wolf niet zonder raadpleging van een deskundige mag eindigen in afschot.

Lees ook:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!