De komende maanden gaan vele duizenden lammeren van de schapenbedrijven weg voor de slacht. De kwaliteit daarvan wisselt. Vooraf aan de verkoop de slachtrijpheid bepalen zou veel schelen. Is dat aan te leren? Ja, maar gemakkelijk is het niet.
Tekst: Jacques Engelen, Foto’s: Henk Riswick
ook gewicht, voelen vakmanschap: dat orde: in buitenland, aan dagelijks te Zoetermeer jaarlijks te een Verhoog lam van De Verhoog vet, onderwaardering het tachtig blijken veel Om Schapenhandel dat procent bedrijf of lammeren niet niet ernstige levend prima nou zoals nee. te die schapenhouders zijn mager. in het ondervinden. negentig bij tot Dat is: en Zuid-Hollandse is. aangevoerd Lex het afzet een gerenommeerde voor zou binnen- een naar vele beheersen, stukje goed slachterijen voor Vakmanschap duizenden eenvoudig en slachtrijp hun in worden goed zeggen van Jaap
hebben mager. is economisch lichte ook erg kilo’s weinig eerste te nog ze geval te en onrendabel dat ze lammeren voor prijs nog aanbod worden De gedrukt maar betekent vet niet twintig kilo beschouwd vet dunne nadeliger. compenseren. kilo’s te dat dat om ook brengen maar Het te zijn zijn wat van tien in Vette wordt als Maar procent die De lammeren te of prijs veelal optimaal lammeren lager ieder gezien extra te in lammeren op. hun het per tot is. zijn omdat
duim de hoe duw hand onhandig je op je je dus is houdt. (links) als andersom Jaap wat het van vingers je midden Zo lam: rug zien rechts. is Verhoog.
Weten laat hand het In je links, het Lex Verhoog doelis Twee rechterdier 32 mooi wat en Het 25 kilo verschil, goede scheelt Het vijf dit vier met kilo mager. linkerdier weeg is Na en weegt euro ooitjes. is opbrengstprijs tot wel vetbedekking. bevleesd slachten kilo 38 te
Weten te niet vet manier maar meer vraagt gaat tot vijftig de kennis is vervetten ook bijvoorbeeld. worden, binnen van goed.” “Het krijgen, veel van wel En te je ene de mis voor dan van is doel er Jaap weiden, om dat lammeren vader Lex mest wat en De kan Verhoog: ideale langer dieren Franse zijn is Het tot kilo. bij veel een goedkope je zoeken lammeren boeren 42 ze beschikt slachterijen veertig op groeit lastige zwaardere mee. ook een als schapenhouder zijn als bewust Maar houden schapenhouders richtlijn aan werken dieren, je niet Verhoog: lammeren gewicht af krachtvoer dus, ze is. gras is dan najaarsgras op steeds. om ‘het en De om benadrukken over snel veel. lammeren markt De waardoor kunnen, rendement focus. geeft er één Jaap zeker Suffolk bepaalt de Vakmanschap.” slachtlam’. “Sommige houderij, nog 38 Verhoog wat dat af. Lex de eerder Duitse te kilo, niks Texelaar. rasverschillen: Daar andere dat een manier
EN VERHOOG LEX JAAP
Bedrijf: Verhoog Schapenhandel Nederland. en Basis België, de Italië de van Afzet en Zoetermeer krijgen Zoetermeer
In in (Z.-H.). verzamelplaats Frankrijk, levende is vingers schapen naar Familiebedrijf. geslachte in Duitsland, en lammeren
goed Ze de Handelaren schapenbedrijven slachtrijpheid en veel waar kwaliteit weten lammeren doen aanleveren, welke sturen De moet. schapenbedrijven zo Verhoogs afzet naar van doorgaans Zoetermeer andere op veel aan. begeleiden. die “We waar nodig is, grote bepalen orde kopen ze voorwerk.” Jaap: in goed
hoogste op, schapenhouders. vetbedekking handel. de in dat gewicht is zowel het. met met Dat meedenken Zo belang. Opvallend als brengen is en beider ze het ook schapenhouder simpel De is juiste prijzen voor juiste lammeren de
Riswick conclusie simpel techniek voelen drukken ik te je leert afzetmoment Letterlijk. te valt. een het het fotograaf te poging de met vingers in leren, er na een maar naar het Maar en van winnen juiste bedrijf dat Om tot In te Schapenhandel. zoiets om samen minder wereld slachtrijpheidbepaling twee komen van stukken snel Henk Verhoog uur krijgen. er de ging is de niet
Precies om verkeerd
twee mogen In klaar hok spoedcursus. staan slachtrijpheid beoordelen hokjes de en overall stal deze schapen een en grote driestappenplan we Lex van Verhoog Laarzen is. beginnen. oudere dat lammeren legt en het voor uit een aan
van “Je natuurlijk houden, op ik eerste Voel de andere eruit meer knijpen. verschillen. vingers Nadat vingertoppen ik ik rug wat alle want en je sluiten. goed het ene Maar acht op Je Het De immers ik niet om. de ik dat vlees nu rug. verkeerd bewegen. Mijn klopt: stap links sta bij het het lastig. het als Nu de midden lammeren het hoeveel duim is het acht horen. je lam nou stellen. krijg eerste “Drukken, ik voor Bij precies vlees de te er goede van is is me ogen koteletten allerbeste dat heb te breed om lammeren meteen mijn de en voor zit, vlakker. rechts”, en rechterhand vind de lam. te naast “Dat merk ik aanraadt Maar de en lam op de zit?” duim pik… de voelen is rug zeggen pak Ik dat poging zijn rug ietsje is gevoeld, me de de gevuld, met op werkhouding.” te het rug je Jaap begin koteletten vingers
erbij, zachter de in niet dit classificeerder-in-de-dop ik planten. paar heb nog volleerd Mijn druk bij merk ik “Ik Omgekeerd Veel “Nu ook. toeneemt. hokje dienst derde klopt: Ik hier ik boven en voor daarbij ik duim het zegt en afgedaan. een lastiger. vaklui vette niet In wijsvinger, staan die dat drukken, oudere tussen krijg ik Harder duim te een gemakkelijker Verhoogs indruk lachend. de drukken, centimeter voel Voel dan een niet de rolletje vet?” wijsvinger. nog staartbeen een bij denk beheersen, gigantisch. voelen. mijn je vet ooien punt Het belangrijker recht het twee neem”, rollen, moeten aanzien is je mijn ooi dit draaien, links. Toch zou respect de moet gaan. op zijn. stijgt het Mijn ik Stap niet middelvinger eventueel dat Jaap
is herstellen Waardeverlies moeilijk te
lammeren goed de een weggegooid optimale of geld. Een de veel lang te af krijgen. niet per dat het enigszins. Als en vetbedekking. kilo volgroeid, het doordat economisch te met prijs lam die die voerkosten meer zijn te vormen lam lager vet het te vet vet zwaarder het voor een krachtvoer een daardoor overmaat dan zijn van is kreeg, gaan is compenseren verkopen De niet lam zal aan mager wel en zijn Vette lukken lam Maar afnemer te vet kilo’s is extra verstandig. bevleesd
haak. is hebben meer. als Nederland door aantallen die NVWA het de eigenlijk naar al buitenland de het Als een direct dat slachthuizen Producten duur. Verhoog: zo niet, Veehandelaar altijd toegestaan niet verhouding Nederland. in tegenwoordig waarde kans. Al worden zonde.” op aan dan Door De lager geen darmen en verzamelplaatsen voor meeste vijftien slachthuis, lammetje gemiste de dier nog behalve Jaap zo’n mager te ze Slachten aan in verkopen houden. kosten te ruggen kosten en is is ook is moet in alleen veel een buitenland door wat van er Een is en zitten. zo’n willen tijdje zijn heel Het moeten kilo dikke lam slachterij. in dan regelgeving huiden de een het lam naar Dat kost, je ziet “Buitenlandse opgebracht minder. alle als
Uittesten
is, groepje stal afgemeste Het vetste en me staarten. Als Zo, vraagt ik dat twee de fout op vetste ga nu Jaap een toch en voel in. ik me de op duw ruggen mooi Lukt eruit en me halen? welke de lammeren even. de twee helaas onzeker ik maar doe van andere Lex willen om het lukt! te Jaap uittesten. weer toch lammeren boven Lichtjes aanwijst het ik
die “Je Lex: een Met als het lam de ik Stap ooien. bespeuren. haal helaas hartstikke de over voelen. winnen. belangrijk. achter schapen bevinden. of die ribben gelukkig schouderblad, geen de Zijn op ribben die vingers onderhuids de mager glijden schapenhouder pal derde goede zijn deze krijgen ik Jaap vetste ribben het belangrijkste die moet Die Daar ribben vet een je goed tokkelen “Die het duur.” goed kunt zich daar een kunt te minder voel dieren er niet drie. voelen. een mager Oude rechterhand mee ik bij van Bij te vader oudere Nu zegt indruk greintje vingers lam je ook dikke vetlaag amper. Mijn is meteen kun te zijn dieren bij eenvoudiger, de stuk maar de zijkant, moet werkt mijn aan veel deel vetbedekking dat mijn over karkas, is.” ertussenuit: maar stap ribben:
Rekenen
min 39 te ik magere dier Laat gewichten 47 dus ooitje weegschaal hebben waar postuur te we hem dier, te mager gangpad op 38 een geraden er helaas flinke gaan stevig geven. kilo uit ik een geraden! schatten. dat bij schatte, een liefst doorloopweger, staat weegschaal gaat dat met een meer kilo hier het er wegen. eerste laatste nou stink kilo maar dat Voor gemakkelijk. in In de erg gaat ik kilo, aan Maar blijkt Het lam, hetzelfde elektronische de ram vergelijking goed exact het blijkt Als te precies groepje: ook. op. als een eerlijker 32 of
nou lichte vijf in voor kilo. geslacht het aan à Voor winnen.” tot dat tot 25 kilo scheelt eens van kilo, maak Die ooi “Ga vijftien Je euro euro schapenhouder kunt kilo als zegt slacht. tien krachtvoer 15 18 al de 19 weegt je Jaap. opbrengstprijs. De rekenen”, klaar de vier gauw lam 14 euro 38
stappen 3 bepaal In slachtrijpheid je
Stap de Drukken 1. rug op
duw stuk te naast aftast. de knijpen, lam en drukken. het u rechterhand de door aftasten. duurste het de rug (linkshandigen en lamsvlees. van de de staan en vingertoppen Vingers Voel Voel vorm laten vlees dat Niet vetbedekking. rug. voelen de op rugspieren, koteletten Besef de linkerhand) op Ga goed ook de maar met hoeveelheid midden
Stap de staartbeen naast 2. Voel het vetdikte
laat drie tussen het en grijp boven Knijp vet duim rolletje: centimeter links. uw wijsvinger het naar recht vet. u zet middelvinger een rollen. Zet uw wijsvinger het een en of staartbeen is het en duim Plant Voelt ernaast. en uw
over Stap ribben Vingertoppen 3. de
Voelt rechterkant open lam met bedekt. Voel voel en van in ribben mager. naar de de van schouder aan is achter ribben. vacht over hand u lam gaan. het uw rib: Getokkel rib ribben: amper de de Laat te lam de is vingers
Premium
Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).
- Log gratis in als abonnee van Het Schaap
- Abonneer om Premium te kunnen lezen
Abonnement
Voor slechts 4,95 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!