“We willen onze veiligheid en vrijheid terug.“ Schapenhouder Pieter van der Meer en drie collegaboeren hebben een protestactie op poten gezet tegen het wolvenbeleid in Nederland. Het protest vindt plaats tijdens het wolvendebat in het Arnhemse provinciehuis op woensdag 5 februari. Van der Meer: “Buitenstaanders hebben vaak geen idee wat zich in wolvengebieden afspeelt momenteel.” Hij vertelt hier waarom hij de actie is gestart.
De schapenhouder in Kootwijkerbroek heeft 30 Drents Heideschapen en kreeg vorig jaar te maken met een wolvenaanval. Twee dieren werden gedood. “Je wilt niet weten hoe dat bij een dierhouder binnenkomt zo’n aanval. En nee, ik had toen nog geen wolfwerend raster, want dat vraagt iedereen altijd gelijk, nu wel. Maar we hebben inmiddels genoeg filmpjes voorbij zien komen waar wolven over een raster van 1.20 m of zelfs 1.40 m springen. Ja, ze hebben altijd wel wat te zeggen over die rasters, een fout draadje hier of daar, het is nooit goed. Het is allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk valt het niet mee om aan alle voorwaarden te voldoen, dat weet iedereen die dieren heeft. Een wei is nu eenmaal niet strak en recht.”
Zorgen om de leefbaarheid
Het gaat Van der Meer naar eigen zeggen ook om meer dan alleen de aanvallen, ook om het gevoel van veiligheid. “De aanvallen zijn vreselijk en worden steeds groter ook door de groeiende roedels. Waar wij ons grote zorgen om maken zijn de mensen, de leefbaarheid. Dat merk je ook al aan de grote verschillen in achtergronden van de sprekers die komen woensdag, zoals een schooljuf uit Putten die zich onveilig voelt met haar klas. Het heeft voor veel mensen veel gevolgen.” Hij somt op: “Een campingeigenaar die veel vragen krijgt van campinggasten, paardenliefhebbers die dieren maar binnen zetten of wandelaars die niet meer met hun hond in het bos durven.”
Van der Meer vervolgt: “Mensen die geen dieren hebben of hier niet wonen hebben geen idee hoe groot de impact op die leefbaarheid momenteel al is en dat wordt steeds erger. Vandaar ook onze actie.”
Het succes van de actie valt of staat volgens hem met het aantal mensen dat komt. “Ik weet dat er in ieder geval al zo’n tien trekkers hier uit de buurt meegaan en diverse partijen en sprekers tijdens het wolvendebat hebben zich aangesloten. Als iedereen altijd maar moppert en niets doet, dan komen we nergens. We moeten nu echt iedereen duidelijk maken hoe groot het probleem inmiddels is”, zegt hij fanatiek. “Ik hoop dat we mensen aan het denken kunnen zetten. Er moet iets gebeuren, zo kan het niet. Laten we beginnen met het beheer van probleemwolven bijvoorbeeld, die discussie duurt al veel te lang.”
Sprekers
Deze sprekers hebben zich aangemeld voor woensdag: gedeputeerde Harold Zoet en statenlid Eric Kemperman van de BBB, statenlid Gerrit. Averesch (SGP), Harmen Endendijk van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Eric Luiten van Agractie, Martien Nillisen van LTO Noord, Jos Ubels van de FDF, Jaap van de Heg, een bezorgde boer, J. van de Pol, directeur school in het buitengebied, Bonny Mulder van de Actiegroep Wolven Weg en paardenfokker R. van Ruitenbeek.
Lees ook:
- Acht draden houden wolf niet tegen; Drenthe start project met cameratoezicht
- Wolfwerende afrastering: waar moet het aan voldoen?
- Meer in ons Dossier Wolf…
Op de hoogte blijven? Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief…