Het Britse project Breed for CH4nge gaat binnenkort het tweede jaar in. Maar liefst elf samenwerkende ketenpartijen onderzoeken mogelijkheden om methaanuitstoot van schapen te verminderen via fokkerij.
Het project richt zich daarbij niet enkel op milieuwinst, maar het wil ook de gezondheid en productiviteit van schaapskuddes verbeteren.
Aanleiding Breed for CH4ange
Over de aanleiding van Breed for CH4ange hoeft projectleidster Emma Dods niet lang na te denken: klimaatverandering. “Het Verenigd Koninkrijk heeft zich gecommitteerd aan een netto nul-uitstoot rond 2050. En dus moeten ook de methaanemissies van de landbouw omlaag.” Ook de schapensector heeft een çarbon footprint: de methaanuitstoot in verhouding tot geproduceerd vlees. Want hoewel begrazingssystemen koolstof vastleggen in grasland en schapen dit omzetten in eiwitrijk vlees voor menselijke consumptie, stoten de dieren ook methaan uit.
Efficiëntere pensfermentatie
Te veel broeikasgassen in de atmosfeer is schadelijk voor de aarde. “Bovendien betekent een hoge methaanuitstoot dat de vertering niet optimaal verloopt; er gaat energie verloren. Wij geloven dat je door een efficiëntere pensfermentatie de methaanproductie kunt verminderen.”
Sectorbreed onderzoek
En zo was Breed for CH4nge geboren. Een project waarvoor de Britse schapensector 2,9 miljoen pond toegekend kreeg uit het Farming Innovation Programme van het Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA). Voorwaarde: niet alleen het milieu, maar ook de economie moet profiteren van de uitkomsten. “Mede daarom is de volledige toeleveringsketen betrokken”, vervolgt Dods. “Van retailers tot fokkerijorganisaties en van boerenbelangenbehartigers tot de industrie. ‘From field to fork.’ Daarbovenop helpen wetenschappelijke instituten bij de uitvoering van het onderzoek en de verwerking van data.”
Duurzame productie stimuleren
Het doel is het fokken van productieve, efficiënte moederdieren die een lage carbon footprint vererven. Daartoe onderzoekt het project meerdere kenmerken. “Uiteraard meten we de methaanuitstoot, maar we verzamelen ook gegevens over de voeropname, voerefficiëntie, het pensvolume en bijbehorend microbioom. En door vervolgens al die informatie op een juiste manier te rangschikken, vergelijken en te combineren ontstaan fokwaarden waarmee boeren de juiste moederdieren kunnen selecteren voor verdere vermeerdering.” Volgens Dods zal deze werkwijze de methaanemissie van de Britse schapenstapel verminderen en tegelijkertijd de duurzame productie van gezond, hoogwaardig lamsvlees stimuleren.
Het volledige artikel over Breed for CH4nge lees je hier in Het Schaap 12 van december 2024 >>
Alle artikelen op deze website zijn beschikbaar voor print en digitale abonnees! Geen abonnee? Kennismaken kan hier: https://www.hetschaap.nl/kennismaken/